måndag 28 september 2015

Stadstur i Samarkand


Vi börjar med att besöka Gur Emir-mausoléet där Timur Lenk ligger begraven.



Kreativt att öppna en "kiosk" från sitt lägenhetsfönster
 Vi går vidare till stadens givna centrum, Registan. Här sammanfattas landets historia mycket väl eftersom Samarkand från antiken och fram till medeltiden varit en medelpunkt i världshistorien. Alexander den Store var här och Samarkand var en viktig plats på Sidenvägen.



Många av de mest berömda persiska vetenskapsmännen, poeterna och filosoferna höll till här. Djingis Khan kom och skövlade Samarkand. Timur Lenk byggde upp staden igen och hade den som bas för att ge sig ut på erövringståg till Moskva, Delhi och Bagdad innan han stupade på väg till Beijing. Timur Lenks ättlingar kastades ut och stack till Indien för att skapa Moguldynastin och Taj Mahal.

 
 
Uzbekistan är fortfarande svårtillgängligt, men mängder av historie- och arkitekturintresserade resenärer börjar hitta dit. Det är få platser på jorden som kan visa upp en sådan praktfull historisk arkitektur. Mosaiken som ger färg åt de karga, sandfärgade minareterna och moskéerna är makalösa. Det är lite som att besöka ett Taj Mahal varenda dag. Ingenstans sammanfattas detta bättre än vid Registantorget med sina moskéer och minareter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar