söndag 18 december 2011

Reseplan för mina nya äventyr

Så den 14 januari åker jag tillbaka till Afrika men dock inte Seychellerna utan nu blir det en stor rundtur från mitten av Afrika och ner till dem sydligare delarna. Det är två olika resor som jag ska jobba på och här kan ni läsa båda resrutterna.

Kenya-Sydafrika

Vecka 1
Vi lämnar Sverige med destination Nairobi, Kenya. Här finns det möjlighet att göra ett besök till ett barnhem i Kibera utanför Nairobi (har du saker du vill skänka till barnhemmet, kontakta oss för mer information). Äventyret fortsätter sedan med en tredagars safari i Masai Mara nationalpark. Vi bor på en campinglodge och gör dagsturer ut till parken. Här får vi se lejon, bufflar, elefanter, zebror och många andra djur, förhoppningsvis alla djuren i The Big Five. Dagarna i vildmarken följs av en natt i den pulserande storstaden Nairobi innan nästa vildmarksäventyr tar vid.

Vecka 2
Strax utanför Arusha i Tanzania hittar vi ett av naturens under, Ngorongorokratern. Vi erbjuder här en safaritur i den fantastiska miljön nere i kratern innan vi lämnar vildmarken och åker vidare. På vägen får vi förhoppningsvis se en skymt av Kilimanjaro. I Dar es Salaam lämnar vi bussarna för att ta båten till kryddön Zanzibar för några sköna dagar med sol och bad. Vi bor några nätter i Stone Town, Zanzibars huvudstad och har gott om tid för att utforska staden och dess labyrintliknande gränder. Här kan vi gå på stadsvandring, åka på krydd- och frukttur eller bara njuta av solnedgången från terrassen på Africa House Hotel. Övistelsen avslutas med några dagar längs kritvita stränder och i turkost vatten.

Vecka 3
Tillbaka på fastlandet kliver vi på bussarna och kör mot Mbeya. På vägen kör vi genom Mikumi nationalpark och tittar på de spännande djurarter som lever där. Vi kör söderut och passerar gränsen till Malawi, färdas vidare längs med Malawisjön och stannar till i Chitimba. En populär aktivitet här är vandringen från campingen upp till Livingstonia där vi bjuds på en fantastisk utsikt.

Vecka 4
Resan fortsätter nu mot Malawisjöns sydspets och sedan västerut till Malawis huvudstad Lilongwe. Här kan vi passa på att shoppa lite innan vi drar vidare och korsar ytterligare en landsgräns då vi äntrar Zambia. Vi stannar för natten i Chipata, varefter färden fortsätter genom det gröna landskapet till Zambias huvudstad Lusaka.

Vecka 5
Bron över Zambezifloden tar oss nu till nästa land, Zimbabwe, och de spektakulära Victoriafallen. Här stannar vi i fyra dagar för att uppleva de fantastiska vattenfallen. De som vill utmana sig själva lite mer kan prova på att hoppa fallskärm, forsränna nerför Zambezifloden eller testa bungyjumping med Victoriafallen i bakgrunden. Vi fortsätter sedan in i Botswana. Vårt mål är Maun och sedan Okavangodeltat, ett av världens största inlandsdeltan.

Vecka 6
Vi har nu nått Namibia och karavanen tar oss först till Rundu på gränsen till Angola och sedan vidare till Etosha nationalpark. Här väntar några spännande safaridagar och ytterligare en chans att se de afrikanska djuren i sina rätta element. Vi fortsätter färden genom Namiböknen på vår väg till kuststaden Swakopmund.

Vecka 7
Vi stannar några dagar i Swakopmund och provar på sandboarding, hajfiske, fyrhjulsåkning eller fallskärmshoppning över öknen. Bussarna tar oss sedan ut i Namib Naukluft nationalpark, ett ökenområde med några av världens högsta sanddyner. Här faller mindre än 10 m.m. regn per år och gryningen i detta fantastiska landskap är en sagolik upplevelse.

Vecka 8 & 9
Vi stannar för att bada i Orange River, gränsfloden mellan Namibia och Sydafrika innan vi styr kosan söderut mot en vingård. Vägen till Kapstaden går sedan via valstaden Hermanus och Afrikas absoluta sydspets Kap Agulhas. I spännande Kapstaden finns det massa saker att hitta på. Vi kan besöka Taffelberget, kåkstäderna utanför staden eller en massa roliga marknader. De som vill shoppa kan passa på att besöka Waterfront, Kapstadens modernaste och största shopping- och krogområde. Vill du hellre ha en adrenalinkick, prova gärna på den uppskattade vithajsdykningen. Slutligen gör vi ett besök till Godahoppsudden.

Detta var första resan och sedan ska jag göra följande resa:

Sydöstafrika


Vecka 1
Äventyret inleds i pulserande Kapstaden. Besök Taffelberget, Robben Island (Nelson Mandelas fängelseö), någon av kåkstäderna utanför staden eller Green Market Square (där det är loppmarknad varje dag med afrikanska souvenirer, tyger och hantverk). Runt torget hittar du även mysiga små uteserveringar. De som vill kan passa på att prova den adrenalinhöjande vithajsdykningen eller besöka Waterfront, Kapstadens modernaste och största shopping- och krogområde. Tillsammans gör vi ett besök till Godahoppsudden innan vi åker vidare till valstaden Hermanus.

Vecka 2
Från Afrikas absoluta sydspets Kap Agulhas fortsätter vi till Knysna, en mysig liten stad som ligger i hjärtat av den vackra kuststräcka som kallas Garden Route. Vidare härifrån tar vi oss till Tsitsikamma NP, där det finns många fina vandringsstråk. Efter detta väntar avkoppling i East London där vi förhoppningsvis kan ta ett dopp i Indiska oceanen. Vi rullar vidare till det spektakulära Drakensberg. Ett av de absolut mest magnifika bergspassen i Sydafrika heter Sani Pass. Det är en smal serpentinväg som slingrar sig uppför berget och förbinder Sydafrika med det oberoende lilla landet Lesotho. Landet kallas även Roof of Africa, något vi kommer att förstå när vi ser det, utsikten från toppen på 3 200 m.ö.h. är helt enastående. Vi övernattar i Sani Pass och dagen efter gör vi en utflykt med övernattning till Lesotho och filtfolket.

Vecka 3
Vi åker vidare mot den lilla pittoreska staden St Lucia och Greater St Lucia Wetland Park. Detta är inte bara ett fantastiskt vackert område utan också ett oerhört viktigt ekosystem. I parken hittar vi Sydafrikas största population av flodhästar och krokodiler och mer än 530 fågelarter. Gör gärna en båttur på deltat för att få se dessa exotiska djur i sin naturliga miljö. Det finns dessutom möjligheter till en populär nattsafari för de som vill uppleva lite mer. Vi styr vidare mot Swaziland där vi bl. a. kan göra en safaritur i Hlane Royal NP innan vi tar oss till den världskända Krugerparken som är nästan helt oslagbar vad gäller mångfalden av djur. Nästa anhalt på resan blir fantastiska Blyde River Canyon.

Vecka 4
Veckan inleds i hektiska Johannesburg. Efter detta väntar avkopplande dagar i närheten av Sydafrikas mest kända resort, Sun City, för lite sol och bad i härlig miljö. Även här finns det möjlighet till safariturer i Pilansberg. Vi styr vidare till Botswanas huvudstad Gaborone, där du kan följa i ”Damernas detektivbyrås” fotspår.

Vecka 5
De spektakulära Victoriafallen är en imponerande syn. Med sin bredd på hela 1,6 km så är fallen de bredaste i världen. De som vill utmana sig själva kan prova bungyjumping med Victoriafallen i bakgrunden, flyga helikopter eller vandra med lejon m.m. Vidare styr vi mot Stora Zimbabwe (Great Zimbabwe) som är en arkeologisk ruinstad och den äldsta kända staden i södra Afrika.

Vecka 6
Vilankulo blir nästa stopp på resan och här känns det som att tiden stått stilla. Här hittar man inga stora hotell och ingen kommersiell exploatering. Från Vilankulo finns det möjlighet att ta sig ut i den fantastiska Bazarutoarkipelagen. Här hittar du en fängslande undervattensvärld. Vattnet har en temperatur på 22–28 grader året runt, vilket gör att en fantastisk mångfald av koraller och marina däggdjur lever i det. Här kan du uppleva några av havets giganter som mantor, valhajar och knölvalar. Tillbringa dagarna i området med att bara njuta av den vackra naturen, strosa längs med paradisstränderna, bada i det turkosa vattnet, snorkla över sagolika korallrev eller dyk med jättesköldpaddor. Vi fortsätter till Tofo för några riktigt avkopplande dagar med sol och bad. Här har du t.o.m. möjlighet att snorkla med valhaj. Resan avslutas i Moçambiques huvudstad Maputo och här finns det möjlighet att utforska den vackra arkitekturen i staden innan det är dags att vända hem till Sverige.

onsdag 14 december 2011

Julstämning

Att komma hem från 27 graders värme och fina stränder till kyla och regn var kanske inte det roligaste. Och jag har svårt att tro att det faktiskt är jul nästa vecka. Jag har inte hittat nån julstämning trots att jag hört julsänger på radio, det är mörkt och kallt och jag ser ljusstakar i allas fönster. Så vad gör jag.....tänkte att på sjävaste luciadagen måste man ju ha lussekatter. Så jag satt igång med lite julbak och gjorde mina berömda lussekattsnäckor med mandelmassa fyllning och fixade lite glögg som dem kan sköljas ner med på kvällen. Hemskans gott, men nån julstämning har tyvärr fortfarande inte infunnit sig.


Hemma

Så har nio månader gått I mitt nya liv och jag ångrar inte mitt beslut ett dugg. Min vistelse på Seychellerna kommer alltid att vara ett minne för livet och jag har fått mycket av min tid där. Jag har lärt mig mycket och fått uppleva mycket. Började funderade på vad jag verkligen fick ut av min resa och listan kan göras väldigt lång.
Jag har skaffat nya erfarenheter och vänner för livet. Jag är numera en Rescuediver, Divemaster, syrgasspecialist och djupdyksspecialist och mina 231 dyk på ön har förhoppningsvis gjort mig till en betydligt bättre dykare. Jag har en båtlicens och övat köra ett par gånger vilket var hysteriskt roligt, men jag skulle nog inte vilja kalla mig skipper riktigt än. Jag var livrädd i början och lärde mig aldrig att gilla det men jag gjorde det iallafall. Jag lärde mig att köra en stor bil på extremt smala vägar på fel sida av vägen och överlevde. Jag har lärt mig att hantera människor och olika situationer och övat på att ha tålamod och bita mig i tungan och hålla tyst men även lärt mig att säga till när saker och ting inte är bra
Förhoppningsvis har min engelska förbättrats
Vet betydligt mycket mer om det marina livet, vet en hel bunt koraller och fiskar och har fått ett certifikat även på detta.
Jag kan numera laga god vegetarisk mat och hantera en kompressor. Men att vara iväg en längre tid har nog framförallt lärt mig att uppskattar en massa saker som finns hemma och jag har verkligen förstått hur mycket min familj och mina vänner betyder.

lördag 10 december 2011

Dax att ta farväl....

Så har då ytterligare två veckor gått och min tid på Seychellerna börjar gå mot sitt slut. Dem här två sista veckorna har inte varit särskilt roliga och jag har mer eller mindre känt att jag är klar att åka hem. På två veckor har jag haft tre dyk. Mitt sista dyk var ett av mina sämsta dyk jag haft här. Dålig sikt, väldigt kallt vatten och allt vi såg var en stingrocka och tre örnrockor (haha, japp har blivit bra bortskämd här så det krävs mer än så för att vara nöjd med mitt dyk). Däremot var mitt nästsista dyk riktigt bra. Dök med Michael som fortfarande försökte lära sig att hitta bebiskoraller i en ruta. Dvs jag kunde simma runt medans han letade. Vi var på en ny dyksajt för mig som jag genast gillade. En massa stora stenbumlingar med en massa koraller. Sikten var fantastisk och 3 stycken stora bumbhead parrotfish kom simmandes ( ca 1.2 m stora firrar). Simmade till Michael för att visa han dem, när jag kallade på honom såg jag en stor sak sakta simma mot mig. WOW, en 3-4 m lång haj som jag aldrig tidigare sett men var ganska lik en gitarrrhaj men hade ett runt tjockt huvud och var silvrig med prickar som en valhaj. Grrr, har tyvärr ingen bild på honom med det var en hajrocka (visste inte ens att det fanns nått som heter så). Dem sista veckorna har dock våra dykare haft tur att återigen få se en valhaj och dem stora Manta rockorna tittar förbi då och då.

Jag har passat på att snorkla ett par gånger och en dag hade jag turen att få se 14 djävulsrockor. Försökte simma efter dem. Det ser knappt ut som de rör sig men simma snabbt kan dem. Så jag gav upp och började simma tillbaka, fick en känsla att jag var förföljd och mycket riktigt när jag tittade bakåt var det en ensam djävulsrocka som följde efter mig nyfiket. Men när jag stannade blev han rädd och simmade iväg, men bara några sekunder efter kom han tillbaka och simmade upp till mig och stannade ett par meter från mig och det kändes som han spanade in mig, haha.

Annars har den mesta av min tid senaste tiden handlat om att städa och fixa iordning saker inför slutet. Har gjort ett trettital vänskapsarmband till barnhemsbarnen och packat en massa julklappar som vi gav barnen i måndagskväll. Vi spenderade en kväll med barnen. De dansade för oss, sen bjöds det på en god barbecue och sedan gav vi dem deras julklappar.

I lördagskväll var sista utekvällen i Beau Vallon, jag har inte varit ute och svirat särskilt mycket under min scholartid men denna gången följde jag med och oj vilken kväll. Märktes att det var sista kvällen med gänget, det blev en ganska galen natt. I onsdags hade vi vår sista barbequekväll här på campen och vår trädgårdsmästare lagar mat för oss hela dagen för oss. Han lagar jättegod creol mat. Tyvärr hade jag varit magsjuk hela dagen och kunde inte äta och var även soberstaf så jag kunde inte ens ta en öl. Så jag övergav festen och glodde på film istället. Men det lät som de hade väldigt kul och de kom och hälsade på mig imellanåt.

Sista kvällen med volontärerna visade vi resultaten från vara undersökningar vi gjort och det var många glädjande besked. Vi ser en stegande trend när det gäller bebiskoraller. Vi har inte för många korallätare som crown of thorns eller andra sjöstjärnor. Bästa av allt, aldrig tidigare har det setts så många sköldpaddor någonsin både när det gäller hawksbill eller gröna skoldpaddor. I normala fall har det setts ca 5 gröna sköldpaddor. Vi har totalt under våra dyk sett 59 stycken!!!!!! Om jag jämför min tid när jag var volontär och nu så var sikten klart bättre när jag var volontär, men den här fasen har jag sett en otroligt massa spännande saker i vattnet. Den här kvällen fick vi även titta på foton från tiden vi haft här. Och som jag nämnt tidigare så har jag känt mig klar med att bo här på base campen och vill åka hem. Men plötsligt närjag ser foton från våra dyk, foton från båtarna och annat skoj vi hittat på.......så känns det plötsligt sorgligt att lämna Seychellerna. Har blivit van vid havet och älskar verkligen att åka båt och dyka och kommer sakna det otroligt mycket.

Vad kommer jag sakna?
Dykningen givetvis
snorklingen såklart
att få se alla fantastiska djur i vattnet
havet
vackra solnedgångar
vackra Seychellerna
musiken som dunkar från alla bilar och hus
London diary tiramisu eller jordgubbscheesecakeglass
alla trevliga människor jag träffat
vinddraget i mitt hår när jag sitter på en båt eller på ett bilflak.
Solen
skräniga fladdermöss

Så jag försöker inte tänka på allt det som varit bra och vad jag kommer sakna utan istället påsånt som varit jobbigt.

Kommer inte sakna

alla tidiga morgnar
kitchenduty
trafiken
gröt till frukost och pasta med tomatsås till lunch
råttor, blisterbugs, mygg, maneter, bitande plankton, solsveda, myror, spindlar och kackerlackor
klagande volontärer
fesljummen, gult äckligt vatten
toaletter som inte går att spola
skitiga och fuktiga och även ibland mögliga kläder
försöka somna i starkt ljussken från lampan precis ovanför min säng

Nedräkningen har börjat och det ska bli kul att komma hem och jag ser framemot julen. Har dock fått information att det vankas snöstorm vilket inte direkt var vad jag hade tänkt mig när jag kommer hem.

Vad jag ser framemot hemma
att få träffa familj, Gizmo och vänner främst förstås
att få sova i ett eget rum och somna utan stark lampa i mina ögon och ingen som snarkar
ett kallt glass vatten som är klart och smakar gott, eller bara nått som är kallt.
att kunna tvätta mina kläder i en tvättmaskin som fungerar och som faktiskt tvättar mina kläder....vad härligt att få kunna gå i rena kläder!!!
att äta varierande mat. Ju närmare hemresan närmar sig ju mer saker har jag blivit sugen på. Vill äta kåldolmar med brunsås och en massa lingon, korv med mos, köttfärsås, mackor med leverpastej eller en god ost. Krämiga pastasåser, kött!!!!
Att kunna gå på toaletten när jag vill och få sitta ifred och kunna spola
En kopp zoegas kaffe

Så detta är nog mitt sista inlägg här från Seychellerna. Kommer kanske skriva ett till när jag kommer hem och skriva nån sort sammanfattning eller bara hur det är att komma hem. För er som inte vet vad som händer i mitt liv framöver................kommer stanna hemma en månad innan det är dags för nya äventyr. Fyra månader i Afrika på en rosa buss!!!