söndag 18 december 2011

Reseplan för mina nya äventyr

Så den 14 januari åker jag tillbaka till Afrika men dock inte Seychellerna utan nu blir det en stor rundtur från mitten av Afrika och ner till dem sydligare delarna. Det är två olika resor som jag ska jobba på och här kan ni läsa båda resrutterna.

Kenya-Sydafrika

Vecka 1
Vi lämnar Sverige med destination Nairobi, Kenya. Här finns det möjlighet att göra ett besök till ett barnhem i Kibera utanför Nairobi (har du saker du vill skänka till barnhemmet, kontakta oss för mer information). Äventyret fortsätter sedan med en tredagars safari i Masai Mara nationalpark. Vi bor på en campinglodge och gör dagsturer ut till parken. Här får vi se lejon, bufflar, elefanter, zebror och många andra djur, förhoppningsvis alla djuren i The Big Five. Dagarna i vildmarken följs av en natt i den pulserande storstaden Nairobi innan nästa vildmarksäventyr tar vid.

Vecka 2
Strax utanför Arusha i Tanzania hittar vi ett av naturens under, Ngorongorokratern. Vi erbjuder här en safaritur i den fantastiska miljön nere i kratern innan vi lämnar vildmarken och åker vidare. På vägen får vi förhoppningsvis se en skymt av Kilimanjaro. I Dar es Salaam lämnar vi bussarna för att ta båten till kryddön Zanzibar för några sköna dagar med sol och bad. Vi bor några nätter i Stone Town, Zanzibars huvudstad och har gott om tid för att utforska staden och dess labyrintliknande gränder. Här kan vi gå på stadsvandring, åka på krydd- och frukttur eller bara njuta av solnedgången från terrassen på Africa House Hotel. Övistelsen avslutas med några dagar längs kritvita stränder och i turkost vatten.

Vecka 3
Tillbaka på fastlandet kliver vi på bussarna och kör mot Mbeya. På vägen kör vi genom Mikumi nationalpark och tittar på de spännande djurarter som lever där. Vi kör söderut och passerar gränsen till Malawi, färdas vidare längs med Malawisjön och stannar till i Chitimba. En populär aktivitet här är vandringen från campingen upp till Livingstonia där vi bjuds på en fantastisk utsikt.

Vecka 4
Resan fortsätter nu mot Malawisjöns sydspets och sedan västerut till Malawis huvudstad Lilongwe. Här kan vi passa på att shoppa lite innan vi drar vidare och korsar ytterligare en landsgräns då vi äntrar Zambia. Vi stannar för natten i Chipata, varefter färden fortsätter genom det gröna landskapet till Zambias huvudstad Lusaka.

Vecka 5
Bron över Zambezifloden tar oss nu till nästa land, Zimbabwe, och de spektakulära Victoriafallen. Här stannar vi i fyra dagar för att uppleva de fantastiska vattenfallen. De som vill utmana sig själva lite mer kan prova på att hoppa fallskärm, forsränna nerför Zambezifloden eller testa bungyjumping med Victoriafallen i bakgrunden. Vi fortsätter sedan in i Botswana. Vårt mål är Maun och sedan Okavangodeltat, ett av världens största inlandsdeltan.

Vecka 6
Vi har nu nått Namibia och karavanen tar oss först till Rundu på gränsen till Angola och sedan vidare till Etosha nationalpark. Här väntar några spännande safaridagar och ytterligare en chans att se de afrikanska djuren i sina rätta element. Vi fortsätter färden genom Namiböknen på vår väg till kuststaden Swakopmund.

Vecka 7
Vi stannar några dagar i Swakopmund och provar på sandboarding, hajfiske, fyrhjulsåkning eller fallskärmshoppning över öknen. Bussarna tar oss sedan ut i Namib Naukluft nationalpark, ett ökenområde med några av världens högsta sanddyner. Här faller mindre än 10 m.m. regn per år och gryningen i detta fantastiska landskap är en sagolik upplevelse.

Vecka 8 & 9
Vi stannar för att bada i Orange River, gränsfloden mellan Namibia och Sydafrika innan vi styr kosan söderut mot en vingård. Vägen till Kapstaden går sedan via valstaden Hermanus och Afrikas absoluta sydspets Kap Agulhas. I spännande Kapstaden finns det massa saker att hitta på. Vi kan besöka Taffelberget, kåkstäderna utanför staden eller en massa roliga marknader. De som vill shoppa kan passa på att besöka Waterfront, Kapstadens modernaste och största shopping- och krogområde. Vill du hellre ha en adrenalinkick, prova gärna på den uppskattade vithajsdykningen. Slutligen gör vi ett besök till Godahoppsudden.

Detta var första resan och sedan ska jag göra följande resa:

Sydöstafrika


Vecka 1
Äventyret inleds i pulserande Kapstaden. Besök Taffelberget, Robben Island (Nelson Mandelas fängelseö), någon av kåkstäderna utanför staden eller Green Market Square (där det är loppmarknad varje dag med afrikanska souvenirer, tyger och hantverk). Runt torget hittar du även mysiga små uteserveringar. De som vill kan passa på att prova den adrenalinhöjande vithajsdykningen eller besöka Waterfront, Kapstadens modernaste och största shopping- och krogområde. Tillsammans gör vi ett besök till Godahoppsudden innan vi åker vidare till valstaden Hermanus.

Vecka 2
Från Afrikas absoluta sydspets Kap Agulhas fortsätter vi till Knysna, en mysig liten stad som ligger i hjärtat av den vackra kuststräcka som kallas Garden Route. Vidare härifrån tar vi oss till Tsitsikamma NP, där det finns många fina vandringsstråk. Efter detta väntar avkoppling i East London där vi förhoppningsvis kan ta ett dopp i Indiska oceanen. Vi rullar vidare till det spektakulära Drakensberg. Ett av de absolut mest magnifika bergspassen i Sydafrika heter Sani Pass. Det är en smal serpentinväg som slingrar sig uppför berget och förbinder Sydafrika med det oberoende lilla landet Lesotho. Landet kallas även Roof of Africa, något vi kommer att förstå när vi ser det, utsikten från toppen på 3 200 m.ö.h. är helt enastående. Vi övernattar i Sani Pass och dagen efter gör vi en utflykt med övernattning till Lesotho och filtfolket.

Vecka 3
Vi åker vidare mot den lilla pittoreska staden St Lucia och Greater St Lucia Wetland Park. Detta är inte bara ett fantastiskt vackert område utan också ett oerhört viktigt ekosystem. I parken hittar vi Sydafrikas största population av flodhästar och krokodiler och mer än 530 fågelarter. Gör gärna en båttur på deltat för att få se dessa exotiska djur i sin naturliga miljö. Det finns dessutom möjligheter till en populär nattsafari för de som vill uppleva lite mer. Vi styr vidare mot Swaziland där vi bl. a. kan göra en safaritur i Hlane Royal NP innan vi tar oss till den världskända Krugerparken som är nästan helt oslagbar vad gäller mångfalden av djur. Nästa anhalt på resan blir fantastiska Blyde River Canyon.

Vecka 4
Veckan inleds i hektiska Johannesburg. Efter detta väntar avkopplande dagar i närheten av Sydafrikas mest kända resort, Sun City, för lite sol och bad i härlig miljö. Även här finns det möjlighet till safariturer i Pilansberg. Vi styr vidare till Botswanas huvudstad Gaborone, där du kan följa i ”Damernas detektivbyrås” fotspår.

Vecka 5
De spektakulära Victoriafallen är en imponerande syn. Med sin bredd på hela 1,6 km så är fallen de bredaste i världen. De som vill utmana sig själva kan prova bungyjumping med Victoriafallen i bakgrunden, flyga helikopter eller vandra med lejon m.m. Vidare styr vi mot Stora Zimbabwe (Great Zimbabwe) som är en arkeologisk ruinstad och den äldsta kända staden i södra Afrika.

Vecka 6
Vilankulo blir nästa stopp på resan och här känns det som att tiden stått stilla. Här hittar man inga stora hotell och ingen kommersiell exploatering. Från Vilankulo finns det möjlighet att ta sig ut i den fantastiska Bazarutoarkipelagen. Här hittar du en fängslande undervattensvärld. Vattnet har en temperatur på 22–28 grader året runt, vilket gör att en fantastisk mångfald av koraller och marina däggdjur lever i det. Här kan du uppleva några av havets giganter som mantor, valhajar och knölvalar. Tillbringa dagarna i området med att bara njuta av den vackra naturen, strosa längs med paradisstränderna, bada i det turkosa vattnet, snorkla över sagolika korallrev eller dyk med jättesköldpaddor. Vi fortsätter till Tofo för några riktigt avkopplande dagar med sol och bad. Här har du t.o.m. möjlighet att snorkla med valhaj. Resan avslutas i Moçambiques huvudstad Maputo och här finns det möjlighet att utforska den vackra arkitekturen i staden innan det är dags att vända hem till Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar