fredag 15 februari 2013

camp


Nu har vi tre långa dagar framför oss i bussen och två bushcamps innan vi når den sydligaste staden Ushuaia i eldslandet. Första två dagarna var landskapet alldeles platt och inte mycket att se förutom lite rävar och manaco (lama) och struts. Det märks att vi kör söderut för plötsligt blir det väldigt kallt och väldigt blåsigt. Fortfarande skönt att sova på taket men vi blåser nästan iväg. För att ta sig till eldslandet blev vi tvugna att åka in en bit i Chile och de kollade noga igen som vi vi inte hade kött och grönsaker med oss. Vi fick tiden att gå genom läsa och spela mig och det blev en och annan tupplur också. Så fort vi kom in i eldslandet ändrades det platta landskapet till bergigt,så mycket vackrare. Skönt att komma fram till stan och få bo på ett varmt rum och få duscha.

söndag 10 februari 2013

puerto madryn


Det tog hela dagen och kvällen att komma fram till Peurto Madryn som också ligger vid havet men här finns mer att göra. Första dagen tog jag strandpromenaden in till stan ca en timmes väg. Ganska trevlig stad med en lång sandstrand och mycket uteserveringar. Vi käkade lunch och jättegod glass. De flesta i gruppen ska imorgon till en nationalpark och titta på pingviner och sjöelefanter. Men jag och chaffisgunnar bokade istället dykning. Vi gick upp tidigt föratt hinna in till stan och få en liten snabbkurs hur man snorklar med sjölejon innan vi hoppade in i båten och åkte ut till klippordär det kryllade av sjölejonoch pingviner. Vi hoppade i det svinkalla vattnet och det dröjde inte länge förrän ett sjölejon simmade under mig, kom upp till ytan och sa hej och välkommen. Vilka akrobater dem är i vattnet och väldigt lekfulla. De snurrade runt, stod alldeles still med huvudet neråt och tittade nyfiket, kom och bet oss i våra fenor och dräkter. Det simmade sjölejon under mig, på sidorna överallt var dem. Väldigt roligt. Ett sjölejon stack ner på botten och tog en sten som han kastade iväg och fångade upp. Väldigt roliga att titta på och tiden gick alldles för fort. Lite besviken att jag inte fick en puss och blev kramad som folk blev på filmerna dem visade innan. Men jag kom väldigt nära och fick röra dem lite. De har en väldigt mjuk päls. Efter lite frukost på stranden var det åter dags att hoppa i båten och köra ut till ett vrak. Det var ett kul vrak för man fick lov att simma in genom olika hål, men jag blev otroligt besviken på vår instruktör. För de första verkade det som att det inte var ett dyk utan simmtävling, jag gillar ju att dyka långsamt och titta på allt. Sen när Gunnar plötigt inte fick luft stack dem bara upp till ytan utan att meddela oss vad som händer. Så det slutade med att jag fick ett 22 minuters dyk och hade väldigt mycket luft kvar. Hann ju knappt få se dyket.

bussen trisse....


....är nu mitt nya hem som jag hoppade på och det var dags att lära känna mina nya rumskamrater. Jag har kommit i pensionärbussen där inga av dem jag känner bor, men det verkar vara ett glatt gäng och det dröjde inte länge innan bussfesten var igång. Så det blev en trevlig tur fram till Monte Hermoso som ligger vid havet. Här spenderade vi två nätter. Jag och Joan spenderade hela dagen med att sitta i skugga och snacka skit och läsa bok. På kvällen satte vår reseledare Marco igång grillar och vi hade själva fixat mat. Jag och Joan fixade fisk som var fylld med skinka och blåmögelost fantastiskt gott.

hola argentina!


Det var en lååååång flygresa ner till argentina men efter ett 12,5 timme från Paris så landade jag äntligen i Buenos Aires. Tog en taxi till hotellet och där var det alldeles tomt men fick ialla fall ett eget rum. Tog en promenad och fick i mig en lu ch och gick tillbaka till hotellet där jag äntligen mötte lite kända människor från mina tidigare resor. Följde med ett gäng till en restaurang vid kanalen och tog ett par glas vin och kände att nu har jag semester på riktigt. Gick tillbaka till hotellet och skulle duscha för att sen vara med på den gemmensamma middagen och träffa hela gruppen men efter varit vaken nästan två dygn somnade jag och vaknade inte ens av mitt alarm utan sov 13 timmar och det var en ny dag.
Hade alltså en dag att utforska BA, valde att ta lokalbussen ihop med Håkan och Kerstin till stadsdelen La boca, där alla husen och färgglada och väldigt turistigt med en massa fejkade tangopar man kunde bli fotad ihop med. Vi tog en fika och bara tittade på alla turister. Gick till fotbollsstadium där Maradona spelade för. Gick sen vidare till en annan stadsdel där riktiga tangopar dansar. Det var kul att titta på, ser väldigt svårt ut så med min stela kropp är det nog inget för mig. Sen gick vi längst hela kanalen tillbaka till hotellet med ett par vätskestopp. Den argentiska vinet Malbec är väldigt lättdruckit och gott. På kvällen samlades hela gruppen för att dricka champagne ochsäga förväl till dem som ska åka hem.

Home sweet home


Vi sa adjö tidigt på morgonen till dem som skulle vidare till Kenya och vi andra åkte andra bussar till flygplatsen i Entebbe och flög hem till Sverige. Landade tyvärr på arlanda och fick vänta flera timmar på ett plan till ängelholm. Samtidigt bra att jag hann till polisen och fixa nytt pass. Pappa hämtade mig och det var skönt att iaf få en helg hemma. Det blev så klart god mat och dryck. Fick både efterlängtat zoegas kaffe. Sen blev det semla, pappas köttfärssås och mamma fixade en kalkonmiddag, mums. Samma dagjag kom, kom även snön. Fick uppleva vintern som bäst. Snö i solsken. Tog en skogspromenad runt vasasjön, så himla vackert. På söndagen var det bara att packa om mina nytvättade kläder och åka till Kastrup och vidare på nya äventyr.

Jinja


Sista anhalten är Jinja som ligger vid Nilens källa, dvs där nilen börjar. Första dagen stack de flesta iväg på rafting men jag stannade kvar och läste en bok istället,har raftat härförr. Jag, Anders och Tony hittade en minigolfbana som vi provade. Tony är en bangolfspelare så han blev nog lite besviken när jag slog honom, hehe. På kvällen hade vi avslutsmiddag. Sista dagen blev det inte heller mycket gjort för det regnade precis hela dagen. Vi som skullestädat bussen, det gick inte så himla bra. Menpå kvällen slutade och det blev riktigt bra väder när vi åkte ut på en trevlig sunset cruise där det bjöds på god mat och dryck.

kampala


Ja, inte mycket att säga, ännu en tråkig afrikansk stad som man kan vara utan. På kvällen fixade jag ostbricka till taklaget och vi spenderade hela kvällen på taket och hade trevlit ihop. Sista kvällen åkte vi i personalen till en finare restaurang som var svenskägd. Vilken skum man, han har nog varit i afrika för länge. Hade en tråkig syn på afrika och folket.

Buschcamp


När vi skulle lämna nationalparken bestämdes det att vi skulle köra på en mindre väg till en fin utsiktsplats över en krater. Vägen var något mindre än planerat och det blev bara mindre och mindre så tillslut fick vi ge oss. Andreas och Edvin fick backa tillbaka på dessa små vägar i 25 min. Blev många fina repor på lacken och vår buss tappade visst avgasröret. Sånt som händer :). Vi åkte vidare mot kampala och körde över ekvatorn och när det började mörkna letade vi efter en bra buschcamp. Vi letade efter en ödslig plats långt från nått samhälle. Men det var samhällen överallt och människor överallt. Så vi stannade vid ett hus med plats för två bussar och knackade på. Vi frågade kvinnan om vi fick göra en buschcamp i deras trädgård och hon öppnade upp sina armar och välkomnade oss. Jag undrar om vi svenskar hade välkomnat två busslast med 45negrar?! Familjen var jättegullig, vi fick även låna deras utedass. Jag satt igång gasolköken och lagade middag och jag tror alla grannar kom och satt och tittade på. Jag lagade mycket mat så att det skulle räcka till familjen också som de tacksamt tog emot. Mamman kom och kramade om mig och tackade för maten gång på gång och berättade att hon älskade mig. En av mina bästa buschcamps.