onsdag 21 augusti 2013

ALASKA - KANADA - ISLAND

Om ett par dagar ska jag ut på nya äventyr och denna gången är det helt nya platser och länder som ska besökas och utforskas. Här kan ni läsa min resplan och sen tillkommer även några extra dagar på Island.

Vecka 1
Resan startar med flyg till Anchorage och här bor vi två nätter på vandrarhem och gör oss redo för vildmarken. Bussen tar oss upp via den otroligt vackra Denali Highway till Denali nationalpark där vi kommer att tillbringa de närmaste dagarna. Här finns det goda chanser att se vilda djur som björnar, vargar och caribouer samt den vithövdade örnen. Har vi tur ser vi även toppen på Mount McKinley. Vi campar vid gaten och gör dagsutflykter in i parken. Via Fairbanks kör vi nu mot Chena Hot Springs där vi campar vid källorna och njuter av denna spektakulära plats. Vi passerar Tok på vår väg till Chicken som är vårt nästa stopp. I det här området är det vanligt med guldvaskning så vem vet du kanske kan få ihop lite respengar här.

Vecka 2
Från Chicken kör vi till den kanadensiska gränsen på en av de vackraste vägarna i världen, Top of the World Highway, och styr kosan mot Dawson City. Detta var hjärtat i guldrushen här i Yukon och här stannar vi några nätter och kan passa på att prova på äkta Sourtoe cocktail. Vi lämnar staden och tar oss till Tahkini Hot Springs som ligger vid både Yukonfloden och Klondikefloden. Vi lägger oss i blöt och njuter av det varma vattnet. Vårt nästa mål är Kluane nationalpark och här rekommenderar vi en vandring till The Kings Throne som är en av höjdpunkterna här. Efter en kort körning kommer vi till Haines och havet och här finns mycket att se och göra. Gör en flygtur över Glacier Bay, vandra längs med Rapinski Ridge Trail eller ta en tur till Skagway för att prova den otroliga White Pass and Yukon Route Railroad som på 20 minuter tar er 880 meter över havet.

Vecka 3
Denna vecka börjar med att vi hoppar på färjan här i Haines för en vacker båttur i Alaskas skärgård. Vi lämnar Haines sent på eftermiddagen och anländer till Juneau sent på kvällen. Här bor vi på hotell tre nätter och kan njuta av exempelvis en tur till Mendenhallglaciären eller varför inte prova bergbanan upp till toppen av Mount Robert. Härifrån har ni en fantastisk utsikt över fjordar, glaciärer och bergstoppar. Vår resa fortsätter med båt mot Prince Rupert i British Colombia. Vi tar eftermiddagsfärjan och gör ett kortare stopp på natten i Ketchikan och åker sedan vidare och anländer på förmiddagen till Prince Rupert. Nästa mål är Kispiox och Ksan Camp. Här finns bland annat en imponerande samling av totempålar samt museum och traditionella långhus. Bussen tar oss nu via Prince Georg mot Jasper nationalpark. Ett landskap som är helt förtrollande med varma, lockande källor och fantastiska vyer. Via Banff och Lake Louise tar vi oss vidare ner mot Vancover.Vi korsar gränsen till USA och kör in till Seattle som är vår slutdestination. Vi säger hejdå till vildmarken och shoppar några sista souvenirer innan det är dags att hoppa på flyget hem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar