tisdag 9 oktober 2012

Bergsgorillor i Rwanda & Uganda


Efter stora afrika resan blir det en kortare tur till Rwanda och Uganda för att hälsa på gorillorna.

 Dag 1-3 Vi börjar vår resa med att flyga till Rwandas huvudstad Kigali. Här besöker vi Gisozi Memorial, viloplats för många av offren från folkmordet. Det är även ett intressant museum där vi kan ta del av information om folkmordet, om själva händelseförloppet, bakgrunden och konsekvenserna. Utöver minnescentret besöker vi även en kyrka utanför staden där tusentals människor miste livet. En mycket stark upplevelse. Ett annat besöksmål i staden är det riktiga Hotell Rwanda, Hotell Des Milles Collines.

 Dag 4-6 Nu är det dags att ta sig vidare och vi åker upp till Virungabergen i Ruhengeri. Härifrån kommer vi att göra vårt besök till gorillorna. Vi går tillsammans med en så kallad ranger och en guide. Det kan ta upp till några timmar innan vi hittar gorillorna men vi lovar att det är värt det. Bergsgorillorna kan leva upp till 50 år och väga ca 200 kilo. De är sociala djur och lever oftast i grupp med 5-50 andra gorillor. En grupp består oftast av ledaren, en silverrygg, och hans tre eller fyra fruar samt yngre gorillor i varierande ålder. Det uppskattas att det endast finns omkring 650 bergsgorillor kvar i hela världen och vi kommer att få träffa på några av dessa fantastiska djur. Vi tillbringar ca en timme med gorillorna, på bara några meters håll, och det är en helt makalös upplevelse som blir ett minne för livet.

 Dag 7-9 Fulla med fantastiska minnen åker vi sedan in i Uganda till Lake Bunyonyi som ligger i sydvästra hörnet av Uganda. Sjön ligger på 2 000 meters höjd och landskapet runt omkring är fantastiskt vackert. Vi stannar här för lite sol och bad och det finns även möjlighet för de som vill att besöka en pygméby innan vi fortsätter vår resa.

 Dag 10-11 Vi rullar in i Mweya som ligger i Queen Elisabeth Park och det blir vår campingplats för natten. På vår väg in i parken kan vi kanske få syn på elefanter, vårtsvin eller några av de 100-tals olika fågelarter som finns här. Efter det att vi gjort oss hemmastadda beger vi oss ut på en båttur på Kazinga Channel som är förbindelsen mellan Lake George och Lake Edward. Här finns goda möjligheter att ta fantastiska fotografier på flodhästar, krokodiler, mängder av fåglar och eventuellt på en och annan buffel eller elefant som svalkar sig i vattnet.

 Dag 12-14 Efter detta lämnar vi vildmarken och kör till den kaotiska huvudstaden Kampala där det finns möjlighet att besöka många intressanta museer, bra restauranger och marknader, prova souvenirshoppingen på Banana Boat eller gör ett besök till stadens casino. På vägen stannar vi för ett fotostopp då vi korsar ekvatorn.

 Dag 15-18 Resan går vidare till Jinja där det ges möjlighet till att prova på forsränning på Nilen för er som är sugna på lite mer äventyr. Ni som inte vill prova på forsränning kan i stället köra fyrhjuling, rida, paddla kayak eller spendera de sista dagarna inne i Jinja, strosa omkring inne i byn eller besöka Nilens källa. Efter några dagar är det dags att säga adjö för denna gång. Hemfärden går med flyg från Entebbe tillbaka hem till Sverige.

 Kan även kolla in hemsidan och kolla in filmer på aporna: http://www.rosabussarna.com/publish/softadmin.aspx?id=3&JourneyId=22

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar