tisdag 9 oktober 2012

Sista turen går till Chile - Bolivia - Peru


I santiago börjar jag sedan jobba igen och sista turen kommer se ut på följande sätt:

 Vecka 1 Vår resa börjar i Santiago de Chile där vi tillbringar en dag så vi har möjlighet att utforska den chilenska huvudstaden. Vidare fortsätter vi på en slingrande väg över Anderna och passerar gränsen till Argentina och når till sist staden Mendoza, som är centrum för landets viktigaste frukt-och vindistrikt. Här väntar några avkopplande dagar med möjlighet till bland annat vinprovning.

 Vecka 2 Vi tar oss genom en höglandsregnskog med rikt djurliv och märklig fauna och styr vidare mot den gamla staden Salta. Här stannar vi under några dagar och här finns det möjlighet att prova på många spännande extremsportaktiviteter, bland annat forsränning. Resan rullar vidare till Bolivia och Potosi, som ligger på hela 4 070 meters höjd. När vi närmar oss de här höjderna är det viktigt att tänka på att ta det lugnt, annars kan man drabbas av höjdsjuka. Drick cocate, ät lätt och vila mycket. I Potosi utvanns enorma mängder silver en gång i tiden. Även idag bryter man mineraler här och vi har möjlighet att göra en tur in i berget. Stora delar av staden är koloniala med slingrande gator, rikt dekorerade kyrkor och palats. Härifrån kan du även göra en utflykt till fantastiska Uyuni saltöken.

 Vecka 3 Efter vår tur ute på höga höjder börjar vår resa neråt och vi når Bolivias huvudstad La Paz på ca 3 700 meters höjd. La Paz är en vacker gammal stad med ett modernt centrum. Härifrån kan de som vill besöka Måndalen, med sitt märkliga förstenade bergslandskap, eller shamanernas marknad och studera aymaraindianernas kultur och religion. Vi fortsätter vidare mot Titicacasjön, världens högst belägna segelbara sjö på 4 000 meters höjd. Bredvid sjön ligger Copacabana med sin märkliga katedral och den berömda undergörande madonnan (som namngett den berömda stranden Copacabana i Rio de Janeiro). Vi gör rundturer i området bland annat till Solön innan vi åker in i Peru och staden Puno. Härifrån kan man ta en tur ut på sjön för att studera uroindianerna som bor på flytande öar av tortorasäv.

 Vecka 4 Vårt äventyr fortsätter över den vackra högslätten Altiplanon med sina småbyar, städer, hjordar av lamadjur, alpacas och får. Vi kommer ner till den heliga floden Vilcanotas dalgång och närmar oss inkarikets gamla huvudstad Cuzco. Här får vi ta del av minnen från det fascinerande inkariket. Soltemplet, inkans palats och det mäktiga fortet Sacsahuayaman vittnar om inkakulturens storhet. De som valt tillval ett vandrar Inkaleden till Machu Picchu (de som valt tillval två tar tåget till Machu Picchu), som ligger vackert belägen högt uppe på en klipplatå med den brusande Urubambafloden djupt nedanför. Den gamla inkastaden är nästan helt intakt. Kombinationen av gammal historia och storslagen natur gör vistelsen till en oförglömlig upplevelse.

 Vecka 5 Vår sista vecka inleds i nerförsbacke och på slingrande vägar nedför Andernas bergskedja mot Stillahavskusten. Vi stannar till vid Nazca. Där finns det möjlighet att göra en flygtur, för de som vill, över de mystiska Nazcalinjerna. Dessa väldiga geometriska figurer är uthuggna i ökenjorden och föreställer olika djur. Ingen vet varför de skapades eller av vem/vilka. Vår färd går vidare mot Ica och Paracas. I det kalla Stilla havet finns det ett oerhört rikt djurliv och ute på Ballestasöarna samlas flockar av sjölejon och miljontals havsfåglar av skilda arter. Resans sista uppehåll är landets huvudstad Lima. Här kan vi besöka centralplatsen Plaza Mayor, ta en titt in i katedralen med erövraren Pizarros grav, kolla in ärkebiskopspalatset och stadshuset och insupa lite mer kultur innan vi avslutar vår upptäcktsresa och tar flyget tillbaka hem till Sverige.

1 kommentar: