måndag 16 september 2013

Icefields


Vi kör vidare i Jasper NP och mot Icefields där bergen blir kargare och topparna är snö och is betäckta. Vi stannar vid Atabhaca glaciären där vi åker upp på glaciären med en buss med enorma däck. Det roligaste var att åka den här bussen men annars var det en riktig turist fälla. Mitt på glaciären var det en stor bussparkering med hundratals människor och vi fick bara gå på parkeringen. Visst fick vi se glaciären på nära håll men det hade varit roligare att få vandra på isen. Nu var vi där en kvart och sen åkte vi tillbaka.




Tyckte nog att nästa stopp var roligare. Gick en kort promenad i skogen och kom till en utsiktsplats och fick se det här:

Lake Malign


Dags för mer nationalparker och vacker natur. Vi kom ner till sjön Malign som låg vackert mellan berg och skog. Vi fick fyra timmar att vandra runt. Jag gick själv, tänkte det kunde vara skönt.

Gick längst sjön som egentligen inte var en stig. Men träffade trevliga vandrare längst vägen. Träffade ett par som bodde i Jasper och de såg inga problem att jag vandrade själv. De fanns inga björnar här med så mycket folk.

Så jag gick vidare själv. Fick ett tips av ett annat par hur jag kunde gena i skogen för att komma ut på den riktiga stigen, vilket jag gjorde. Men då kom tankarna om björn, tänk om de nu faktiskt finns iaf och undrade om jag skulle hitta stigen. Men jag blev varken björnmat eller gick vilse. När jag började närma mig parkeringen träffade jag Irma och Henning och de sa att de missat en björnhona med tre ungar vid bron. Gick sakta ditåt och förstod att jag missat chansen......men det hade jag inte.

Fick även denna gång följa björnarna en bra stund på nära håll. Ungarna busade runt, klättrade i träd och mamman mumsade på bär och ställde sig emellanåt på två tassar för att ha lite koll på oss. Helt magisk, men så mycket för att det inte fanns björn här.






BÅTTUR I FJORDARNA, MOT KANADA


Klockan två på natten ringde väckarklockan och det var bara till att stiga upp, borsta tänderna och gå ner till bussen. Dags för en ny fjordttur men något längre, 36! timmar. Men det va fortfarande mitt i natten så vi gick direkt till hytten för att sova vidare, vilket vi verkligen gjorde. Vet inte om det var för att det var så mörkt i rummet, eller vi var extremt trötta eller för jag lyckats bli förkyld igen. Men både jag och Helena sov chockerande till klockan halv tolv. Vi gick till däck och drack kaffe och njöt av utsikten och lugnet, undrade lit var alla passagerare var. Dröjde dock inte länge innan nån från gruppen kom med ett stort smajl och berättade om alla valar de sett i morse och som vi helt missat. Så irriterande, måste varit jättehäftigt att få se ca 50 valar på en och samma gång. Spenderade hela dan på däck och tittade på berg, skog och vatten. En och annan säl tittade upp men inga fler valar. Dagen gick fort trots vi bara satt och tittade på utsikten. Spenderade ännu. natt på båten innan vi gick i land i Prince Rupert i Kanada.

Glaciären Mendelhall


Idag tog vi bussen ut till Mendelhall glaciären där vi skulle göra olika vandringar för att få se glaciären i olika vinklar. Men vandringen jag ville göra var avstängd pga översvämning. Gick in i skogen istället för jag hade hört rykten om björn. Såg ingen björn men gigantiska röda laxar i bäcken. Fick åter höra att björnen skymtats till vid vägen. Gick dit med raska steg och såg björnen korsa vägen in i skogen. Det var jag och ett par till från min grupp som såg den och vi fick en ranger som gick med oss, så det kändes tryggt. Såg henne i busksnåren smaska på en lax. Det var en cinnamon black bear, hona på tretton år. Hon försvann men dök upp i bäcken. Försvann igen och vi såg inte henne mer. Så vi började traska tillbaka. Jag och Henki stod och snacka vid en liten sjö och plötsligt står björnhonan precis bakom mig och lunkar sakta över vägen igen och ner i bäcken. Jag följde björnen i över en timme och hon brydde sig inte ett skit om oss. Hon gick återigen över vägen rakt framför mig innan hon gick in i skogen. Ja, då har man även fått se en svart björn :)



Mot Juneau


Spenderade en regnig dag i Haines till. Förmiddagen gick åt att tvätta kläder och handla is och ta det lite lugnt. Sedan tog vi bussen till en fors där det finns mycket lax just nu som lockar till sig en massa björn. Vi såg många fisklik längs vattenkanten men inga björnar. Vår chaufför såg en björnbak och vi såg bara en fiskar som stod i vattnet som fick väldigt brått att komma upp på land. Men det var fint nere vid forsen och vi såg mycket fisk som hoppade. Ett björntass avtryck fick vi också se. Vi åkte sedan till färjeläget och åkte på en färja som ska ta oss till Juneau. Vi åkte genom vackra fjordar med höga berg. Sent på kvällen kom vi fram och fick minsann bo på hostel. Jag och Helena fick lyxsviten, hehe. Enda störiga i rummet är att det finns vattensprinklers i taket som var i vägen när jag klättrade upp till sängen. Körde huvudet i sprinklern och fick två jack i huvudet som blödde rejält och det gjorde otroligt ont. Somnade gott trots detta denna natt och saknade varken tältet eller utedassen.

lördag 7 september 2013

VILSEN BJÖRN


Min dag började inte särskillt bra. Min flygtur ovanför glaciären blev tyvärr inställd pga dåligt väder. Så jag traskade till biblioteket istället och sökte lite jobb. Tog sen en tur i stan och kollade in hammar museet. Gick dock aldrig in efter att bli avrådd av några resenärer. Vi gick sen vidare till Dalton city som är en fejkstad som skulle likna en vilda western stad. Här fanns även ett lokalt bryggeri. Deras sex olika sorters öl fick vi smaka i en ölprovning. De två första var alldeles för beska och för lång eftersmak för min smak. Den tredje var gjord av bla tallkottar och den smakade överraskande gott. Sen kom en äcklig stout och IPA. Tur att provningen avslutades med en väldigt god stout. Glada i hågen lämnade vi denna turist fejk stad och gick ner till småbåtshamnen för middag. Det första servitrisen säger att hon för en kvart sen sett en björn ute på piren, jag tror det är ett dåligt skämt hon kör med alla turister. Men jag hinner knappt beställa min hälleflundra förrän jag får se björnen. Jag tappade hungern och gick direkt ut och bara njöt att få se en björn så nära. Såg den söta lilla nallen njuta av bär och fisk. Det var tydligen en övergiven tvååring. När han kom för nära backade vi tillbaka och jag gick in och käkade min middag snabbt. Gick sen direkt ut igen. Björnen har nu gått till stranden och hittat lax som han mumsade i sig med god aptit. När han var klar gick han en runda ner till vattnet och sedan upp mot kullen där jag står. Han stannar till och tittar rakt på mig. Jag drar mig sakta tillbaka. Jag tittar tillbaka ser jag hur björnen står på trottoaren där jag precis stått och sen går han tyvärr in mot stan vilket också kan betyda att de skjuter honom. Glädjande nog så kommer björnen tillbaka och går ut mot piren igen. Det kommer en polis som skjuter skrämmselskott. Stackars lilla nallen blir livrädd och springer till vår lycka mot skogen. Hoppas han blir så rädd att han inte vill tillbaka till stan igen. När vi börjar gå tillbaka till campingen fick vi även se en örn. Vilken häftig dag alltså! Känns som man var mitt i ett national geographic program.


fredag 6 september 2013

KLUANE NP


Efter Dawson åkte vi till värma källorna i Takihini. Tydligen så har kanada lite ekonomiska problem så mycket av olika turist attraktioner är stängda. Här var tex restaurangen stängd så vi fick lite enkelt hitta på en egen middag. Vi körde vidare till Kluane NP och där var campingen stängd och kanotuthyrningen. Så vi fick hitta en annan camping vilket nog var bra för det var ett riktigt blåshål. Otroligt vackert med höga berg och en vacker sjö som heter Katlhen.



Här gjorde vi en vandring. Jag valde att gå längst sjön, blåsigt men så himla vackert. Hittade björnbajs på stranden vilket var en påminnelse att vi traskar runt i björnland. Så det gäller att prata högt och göra björnarna uppmärksamma att vi kommer.


Efter en härligpromenad i för en gång skull solsken åkte vi till alaskagränsen och åkte åter in i USA och åkte till kuststaden Haines där jag imorrn ska flyga i ett litet plan över glaciären. Ska vara en av höjdpunkterna på denna resa.

Ännu en dag i Dawson city


Måste nog erkänna att jag börjar bli gammal och bekväm. Börjar bli lite trött att kliva ur sin varma sovsäck på morgnarna och behöva frysa direkt och bli blöt. Det har regnat varje natt. Sen längtar jag efter en riktig toa man kan spola och har en varm sittring. Börjar bli trött på illaluktande, iskalla utedass. Men annars trivs jag bra här borta. Tog en runda i stan, snackade lite med campingägaren som hade mycket att berätta.


Jag funderade på att gå och ta den berömda drinken Sour toe som bara finns här. Men bara tanken äcklar mig. Det är alltså en drink med en förfrusen människotå i. Man ska inte dricka upp tån men den ska röra dina läppar och så får man ett certifikat, otroligt turistigt. Förra veckan var det en person som drack upp tån och fick böta 500 dollar. Så nu har de bara en tå kvar så böterna har stigit till 2500 $. Tänkte att så mycket pengar har jag inte så jag vågade helt enkelt inte riskera detta. De har till och med en slogan för drinken. You can drink it fast, you can drink it slow, as long as you kiss the toe.

Dawson City


Innan vi åkte vidare mot kanada gränsen så tog de flesta en guidad guldvasktur. De fick titta på den stora maskinen som gräver upp stenen som de sedan vaskar guldet av. Dessa maskiner fast något mindre såg vi sedan på flera ställen i bäckarna när vi körde uppför berget. Vilka vyer! På kvällen kom vi till Dawson city i Kanada.



Det är en av de stora gulstäder som finns. Massa människor kom hit under guldrushen. Det är en liten stad vid Yukon river. Det påminner lite om en westernstad med husen som finns där. En enda asfalt väg resten grusvägar. Men här är mysigt. Vi besöker stadens casino där det bjuds på sång och kankan dans. En underhållande kväll innan vi åkte över floden och kröp in i det kalla blöta tältet.

CHICKEN


Ännu en heldag på bussen, men det är kul. Vi ser mycket genom dem stora bussfönsterna. Alla kör gigantiska pick-uper. På pickupen står det en fyrhjulning och på fyrhjulingen ett slaktat älgahuvudet eller enhel älg de skjutit. Städerna vi kör igenom är små och här är inte så mycket folk, men de som finns är väldigt vänliga. Vi kommer till en pyttestad som heter Chicken. Downtown består av en affär, en bar och ett cafe och en bensinpump.
 



Thats it! Vi bor som vanligt på en camping. Nära floden där det fortfarande vaskas guld. Det är nog just pga guld som denna lilla by .existerar. Efter maten går vi alla till den lilla puben och träffar genast två fulla amerikanare som nog stannat i Chicken lite för länge.

chena hotspring


Vi åkte buss hela dagen och kom till Chena. Jag skippade dem varma källorna, är ju inte så mycket för att bada och gick och hälsade på slädhundarna istället. Där var nog ett fyrtiotal skällande hundar som ville ha min uppmärksamhet och ville kela. Det var inte bara husky hundar utan lite blandat. Efter en stunds hundkel så käkade vi en mycket god middag och hann se den stora älgen som kom och hälsade på oss på campingen innan jag kröp in i mitt tält.
 




 

DENALI NP DAG 2


Idag skulle jag ut på en vandring med en ranger. Fick inte följa med killarna på deras vandring längre in i parken för mina skor var inte bra nog. Vilket i efterhand visade sig vara skitsnack, jag hade antagligen klarat av deras vandring bättre utan att bli plaskblöt, få se finare vyer och fler grizzlybjörnar. Så istället för tundra fick jag gå i en skog med blöt mossa som man sjönk ner i ända till knäna.





Det som gjorde vandringen bra förutom att vi fick en skön promenad var att rangern var otroligt duktig på djur och natur. Hon pratade konstant men det var väldigt intressant. Blev jag hungrig så var det bara att plocka olika sorters bär som blåbär, lingon, tranbär och andra bär jag aldrig hört talas om, däremot fick vi inte provsmaka några svampar. Så en ok promenad, men det bästa var nog bussen ut ur parken och jag fick se en STOR tjurälg med gigantiska horn.