måndag 27 juli 2015

SISTA DAGEN I ROM

Idag har jag inga direkta planer, jag promenerar och ser vart jag hamnar. Tar en liten runda i kvarteret där jag bor. Sen tar jag tunnelbanan till en park där jag har fin utsikt över floden och Peterskyrkan.

Sen gick jag lite finare områden med affärer som inte riktigt passar min plånbok. Tar en typisk Italiensk fika med cappucino och en cannoli. Mycket gott men kanske inte 120 spänn gott.


Jag går till en kyrka jag glömt namnet på men hela källaren är dekorerad av skellet och skallar. Först fattar man inte riktigt vad det är utan det ser ut som fina mönster i taken och coola lampor, men ganska snabbt inser man vad det egentligen tittar på. Skumt!!! (Fick tyvärr inte ta kort här.)

Sen gick jag hem till mitt rum, vet inte om det är för mycket promenad i värmen men jag mådde inget vidare. Så det blev en lugn eftermiddag på balkongen med en bok. På kvällen tog jag en kvällspromenad till Colusseum för att få se den upplyst och för att få i mig lite mat. Blev en av de godaste Carbonara jag ätit.
 


 
Ja, det var Rom det. Verkligen en stad jag kan rekommendera!!
 

VATIKANEN

Jag gillar att man får sin frukost inrullad i rummet och jag i lugn och ro kan äta på min balkong.

Mätt och belåten tog jag tunnelbanan och hoppade av i närheten av Vatikanen för att ta en titt på Peterskyrkan. Var ganska tidig och trodde lite naivt att jag skulle slippa köer. Det blev inte riktigt vad jag hade tänkt mig. Jag såg inte slutet på kön. Men det gick förvånansvärt fort.


Gick direkt till trapporna där man kan ta sig upp på toppen av kyrkan, den motionen lockade dock inte så mycket folk. Kan förstå varför, många trappor blev det och i slutet var det väldigt trånga och sneda gångar.

Inget för dem otränade och klaustrofoba. Men det var värt alla svettdroppar för utsikten var fantastisk.


Gick något snabbare att gå ner än upp. Gick förstås in i kyrkan med och man kan ju inte bli annat än imponerad av denna byggnad.


Japp, ända däruppe har jag varit.

Såg inte så många från Schweizergardet och dem jag såg verkade väldigt uttråkade.
Klar med Vatikanen, för mycket folk så jag valde att inte försöka hinna se allt man borde se. Jag gick vidare mot Campo de Fiori.Gick över Tibern och såg Castel Sant Angelo.


Kom in i ett kvarter med fina färgglada hus och trånga gator, sånt gillar jag.

 
Framme vid torget var det fullt med torghandel och runt om en massa restauranger så det passade ju bra med lite lunch och utsikt över torget.
 

Gick över Tibern igen där det också var ett kvarter med mysiga gränder och gator. Sen eftermiddag började mina skoskav blir riktigt jobbiga men det är bara att bita ihop och gå vidare. Jag gick till Forum Romanum som man ser ganska mycket av utan att behöva gå in.
 
 
 


MIDSOMMAR I ROM

Några dagar innan midsommar gick jag in och försökte hitta den billigaste flygbiljetten, det fick helt enkelt bära av till vilket land det än blev. Förvånande nog var Rom bland det billigaste så dit åkte jag.

Onsdag eftermiddag kom jag fram och hittade snabbt mitt boende, tyvärr fick jag vänta i över en timme innan ägaren kom och släppte in mig. Men så fort jag fick se mitt gigantiska rum och min gigantiska balkong var det glömt.

Tog tunnelbanan direkt till Spanska trappan. Trappan fick jag se men kyrkan bakom var skymd med ett skynke och var under restaurering.


Gick snabbt vidare i mysiga gränder och kom tillslut till den berömda Fontana de Trevi. Blev dock snabbt besviken när även den var under konstruktion och det var inte mycket jag såg.

Så jag fick helt enkelt trösta mig med en pistacheglass. Gick vidare på shoppinggator och hamnade vid Panthenon och sedan torget Piazza Navona där jag tog en liten paus och tittade på folk och den berömda fontänen Fontana dei Quattro Fiumi  .

 
 
Gick sen vidare och förbi Forum Romanum och kom tillslut till Colosseum. Även här fanns det byggställningar men inte så att det störde. Jag gick in och fick lite kvällssol som sken vackert därinne.





Efter lite god Gnochi gick jag ganska trött men nöjd tillbaka till mitt rum.

söndag 26 juli 2015

SISTA DAGEN, SOEUL

Vi åker snabbtåg  tillbaka till Seoul. Vi åker till stadens svar på vår Skansen. Vi tittar på hus från "förr",
 geniala lösningar som denna "älskarinna". Gubbarna kramar denna i sängen när det är varmt istället för sin fru så de kan hålla sig svala och sova gott.
 
Vi fick även se en ganska underhållande häst och akrobatik show.

Vi fick se hur ett bröllop går till

 
På kvällen gick vi till samma restaurang som första kvällen och den söta tanten kände genast igen oss. Maten var lika god men stämningen var kanske inte den bästa.
 
Vi var ju en ganska liten grupp här i syd och jag måste säga att jag blev väldigt förvånad hur äldre välutbildade människor kan gå så lågt som att mobba, vara långsinta och fruktansvärt negativa till den grad att det tar upp en massa tid av resan. Dessutom väldigt egoistisk när det inte bara förstör deras egen resa utan alla oss andra. Jag hoppas att när jag är gammal inte blir en gnällig negativ människa som inte kan njuta av livet och vara tacksam för att ha möjligheten att resa runt i världen.
 

BUSAN

Efter ca en timmes bussfärd kom vi fram till Tongdosa tempel, vilket nog är min favorit på denna resa. Här såg vi dem finaste templen, och i varenda byggnad satt det munkar som mässade och deras sång hördes överallt på området.

Vanliga människor var där för att be och de hade med sig rispåsar som gåvor. Det var ett väldigt levande tempel och väldigt rogivande.
Jag kastade en peng i "dom nio drakarnas pool" och den landade i en lotusblomma så nu kommer jag få ett framgångsrikt liv.


Vi åkte till Gwanganli där jag äntligen fick sand mellan tårna. En liten promenad på denna vita breda sandstrand var underbart.

Nästa stopp blev lite mer allvarlig, United nations memorial cemetary. Vi fick först se en film om Koreakriget och historien här var lite annorlunda än den vi hört i Nord. Intressant stopp.

Vi åkte till Jagalchi imårdet som är en stor fiskmarknad. Vi började med lunch som var ett stort buffeställe som man även här grillade själv. Satt bredvid en koreansk familj som roade oss och de festade verkligen loss.

På marknaden såg vi akvarium fulla med fisk, musslor, bläckfiskar, sjögurkor och sjöborrar. Blev väldigt glad när jag inte såg några hajar, dock några rockar.

Här var många varelser som jag inte har en aning om vad det är.

Såg ut som en hink med penisar?!

Härifrån var det inte långt att gå till en gata som vi hittade Walk of fame precis som i Hollywood har kändisar gjort avgjutningar av sina händer. Fanns en del svenska namn.  Annars var detta ett område med matstånd och spåkvinnor. Väldigt kul att bara kolla in alla spännande maträtter och titta på folk.
Här är det inte popcorn som gäller på bio utan torkade bläckfiskar

Nästan som i Hollywood
Kimchi i alla dess former

Vi avslutade vår sightseeing dag med att åka upp  i ett utsiktstorn där vi fick se hela Busan och hamnen.

BULGUKSA TEMPEL, SEOKURAMGROTTA OCH TUMULI PARK

Vi börjar dagen med Bulguksa tempel. Väldigt vackert.
 

Andra stoppet blev Seokguramgrottan där vi fick gå genom en skog och kom tillslut till grottan med en stor Buddha.

Inte så mycket grotta vi fick, gick in i huset och där fick vi se Buddha bakom ett glas

Skogen var full av dessa små söta ekorrar


 
I Tumuli park fick vi se 23 gravhögar som ser ut som små gräskullar. Vi fick gå in i en kulle och se hur de är uppbyggda.
 Här var även Silla-palatset som är en stor arkeologisk arbetsplats.

Mycket historia idag, så ganska trötta i huvudet satt vi oss i vår lilla buss och åkte till hamnstaden Busan.
 

BULLETTÅG TILL GYEONGJU

Dags att hoppa på ett snabbtåg och åka till Gyeongju. Äntligen fick vi se lite av landskapet i Sydkorea.
Kom fram lagom till lunch. Jag, Marianne och Jan lämnade resten av gruppen (bråkstakarna) och hittade ett toppenställe. En buffe där man fick grilla sitt eget kött.

Vi åker till Gyeongju national museum där vi får en guidad tur och veta lite mer om Silla-riket. Fick bland annat se en stor gammal klocka.
Inatt bor vi fint vid en sjö. Tog en promenad och tittade på solnedgången. Väldigt mysigt strandpromenad där det fanns högtalare längst promenad som spelade klassisk musik

 

SEIGHTSEEING I SEOUL

Vi började med att se blue house där presidenten bor, fast egentligen såg vi bara taket av huset. Så då var det ju intressantare att åka till Gyeonbok Palace där vi fick se vaktbyte.


Sen blev det en guidad tur genom palatset.


Till lunch fick vi smaka på Ginsengkyckling
 
Vi åkte vidare till Insadong området, där jag träffade två väldigt blyga och fnittrande tjejor som ville intervjua mig och ta kort. Folket här är väldigt nyfikna.
Lite efterrätt fick det också bli, går ju inte att låta bli att smaka när vi gick förbi en makaronglasstånd.
 Tittade på ännu ett tempel, börjar bli lite trött på tempel så jag förundrades mest av munkarna som gcik runt med sin moderna mobiler och paddor och tog kort. Trodde inte munkar fick lov att äga nått.

Nästa stopp blev Buckchon där det finns traditionella gamla hus. Mysigt område.
 
För att få lite koll hur stor staden verkligen är åkte vi upp på en kulle för att se utsikten.

 
 Tog en snabbhiss upp i Seoul Tower med otrolig utsikt.
 
Vi avslutade dagen på Namdaemunmarknaden som är en klädesmarknad men också en del mat.
Grisfötter, någon??

En gigantisk tallrik med skaldjur, kyckling och nudlar
 
 
Jag; Marianne och Jan tog en promenad på shoppinggatan vi var på igår för en middag. Maten här är fantastisk!!