lördag 30 april 2011

vecka 4



I söndags var det då dags för det stora äventyret....maratonsnorklingen. Den ska ta ca 5 timmar och man simmar runt en halvö. Vi började ganska tidigt på morgonen för att slippa den starka solen och vi var väl insmorda med solfaktor. Det började inte så himla bra, Amelia lånade en snorkel som visade sig läcka som ett såll och hennes mask immade igen hela tiden, inte dem bästa förutsättningar för henne. Dessutom tappade hon snorklen och masken ett par gånger så jag fick dyka ner och hämta den. Inne i bukten var havet stilla och lugnt och jag hittade en sköldpadda nästan direkt. En hona med rosa skal som vi simmade med en bra stund. Vi kom ut till fyren där det började komma stora vågor. Där hittade vi dem gigantiska humphead wrasse.
Ser ut som en gigantisk fisk på 1.5 m. Hur coola som helst. Sen var det 2 timmars hårt arbete i dem höga vågorna och ganska strömt vatten. Halvvägs kan jag inte påstå att vårt humör var på topp. Vi båda ville bara att det skulle vara över. Dessutom blev jag sjösjuk av dem höga vågorna. Japp, man kan tydligen bli snorkelsjuk :(. Vi sa att kommer vi bara runt klippan därborta så har vi inte långt kvar men det fanns alltid en ny klippa att ta sikte på oss. Hade det bara funnit roliga saker att titta på hade det inte varit så tråkigt, men det handlade om att försöka ta sig fram och inte åka in i klipporna. I slutet fick vi dock sällskap av en jättestor barracuda som simmade brevid oss en lång stund. Först blev jag rädd för han var stor och dem kan vara ganska aggresiva och bitas illa. Men han verkade bara nöjd med lite sällskap. Det var två lyckliga snorklare som fyra timmar senare klev upp på stranden. Båda sa samtidigt aldrig mer maratonsnorkling. Jag är glad att vi gjorde det och klarade det, men det var inte värt det hårda arbetet. Så vi blev sådär glada när vi fick veta att vi ska glöra maratonsnorkling V 7 för nån sorts välgörenhet och samla in pengar.

Snart är vecka fyra över och den har varit något lugnare. Allt handlar nu om att bli klar med utbildningen för att kunna börja våra surveys (undersökningsdyken). Vi har blivit uppdelade i två grupper. Hälften ska bli proffs på invertebrates (lobster, sjögurkor, stjöstjärnor) och hälften LIT (allt som inte är hårda koraller). Vi kommer sen alltid att dyka i par varav den ena är korall och LIT expert och den andra ska kolla invertebrates. Jag har blivit LITexpert. Jag ser verkligen framemot att komma igång med våra undersökningar och börjar bli trött på våra korallspottingdyk. Men jag har ett par kvar som jag måste bli godkänd på. Man måste ha kunnat en korall tre gånger på raken för att blli godkänd. Så missar du en gång får man början om från början.

Den här veckan har vi haft tenta på sjögurkor och jag hade alla rätt. Är nästan klar med dem även i vattnet.

Vi har sammarbete med en nationell skola här på ön. Och en gång i veckan möter vi dem på stranden i Cap Launey där vi håller lite lektion för dem om marina livet. Jag, Simon och Rick berättade för vår grupp om hur fiskar kan kamofluera sig. Det var ganska roligt faktiskt. Dem var duktiga på att lära sig saker och de visste ganska mycket redan. Vi avslutade sedan med att leka vilket var det roligaste såklart.


Igår hade vi kungligt bröllop som tema på vår barbecuekväll. Det är väll denna helg det är bröllop i England?!

Idag är det nån sorts helgdag på Seychellerna igen. De verkar ha många såna och festivaler. Hur som helst har vi blivit inbjudna på en strandfest i Beau Vallon. Det ska grillas och drickas öl och vi ska umgåas med dem lokal invånarna, det kan nog bli ganska kul. Stranden i Beau Vallon är underbar så det ska bli skönt att bara spendera en dag där. På söndag ska vi också ha en barbecue fest men bar avi här på campen för att ha en sista avskedsfest för dem som bara stannar här 5 veckor. De lämnar oss nu på torsdag. Det betyder också att vi är lediga fredag-söndag och helst ska lämna campen så de nya som kommer välkomnas av enbart personalen. Så på torsdag eftermiddag åker jag till La Digue, en grannö som är pytteliten men ska ha fantastiska stränder och vattnet ska vara riktigt paradisaktig. Ser verkligen framemot att få se nått annat än campen och komma iväg fårn gruppen, fast risken är att många i gruppen åker dit. Så nästa helg kommer ni nog inte höra av mig.

Ni far ursakta bilderna inte hor ihop med texten, men det vill inte riktigt som jag vill har sa jag gav upp tillsist.

1 kommentar:

  1. Ps. Killarna på bilden med barnen ser ju inte helt tokiga ut ;) jag ville bara påpeka det omifall du som vanligt är BLIND!!!!!!!!! Hehe ;)

    SvaraRadera