fredag 15 juli 2016

MERA KROKODILER


Att slöa i en hängmatta är ganska skönt men att sova i en är inte lika bekvämt. Det blev inte många timmars sömn för någon av oss. Vi gick upp när solen gick upp och smuttade på en kopp kaffe. Sen hoppade vi i båten och åkte ut till ett dykställe för att leta upp drakfiskar som sedan ska användas som bete att slänga i vattnet för att efterlikna ljudet då fiskarna kommit hem och slänger ut fiskrens som lockar krokodilerna att komma ut från mangrooveträsket.


Fanns tyvärr inte så mycket drakfisk här men tillräckligt. Drakfiskarna fiskas så mycket det går för de skapar problem om de blir för många. Förökar sig snabbt och äter upp all fisk. Dyket var finare än inne i Xcalack. Efter dyket åkte vi tillbaka till pålhuset där det bjöds på en rejäl frukost. Krokodilerna brukar komma ut på eftermiddagen så vi tog en tur till ön.



På ön kryllade det av leguaner i alla möjliga storlekar, vissa riktigt stora. Kom man för nära slog de svansen mot marken. Vi gick ut till en utsiktspunkt över mangrooveträsket och slängde i några kokosnötter för att locka till oss krokodiler, vilket gick fort. Ryan satt och dinglade med fötterna mot vattnet och jag skämtade att han kanske ska vara försiktig så de inte hoppar upp och biter han i fötterna. Han svarade självsäkert att det gör dem inte. Tomas tog sin Goprokamera som satt på en lång pinne och filmade den stora krokodilen på ganska nära håll. Men tydligen gillar dem inte Gopro utan den hoppade upp med öppet gap och försökte äta upp den. Tur att Tomas har snabba reflexer. Ryan var också snabb att ta upp fötterna. Vi gick till fiskbyn och kollade in läget där men alla var nog ute och fiska för det var alldeles dött. Så vi tog båten tillbaka.



Fortfarande lite för tidigt för att tro att krokodilerna ska komma men trots det chansade vi med att slänga fisk och hinkar i vattnet, plaska så mycket möjligt för att få deras uppmärksamhet. Vi hade tur för det kom en stor krokodil och den stannande hela dagen tills det var dags att gå upp ur vattnet. Så idag hade vi gott om tid att studera dem in i minsta detalj. Ibland ser de nästan ut som hundar när de reser på sig och huvudet och svansen sticker upp ur vattnet.



När de uppfattar fisken gör de ett snabbt utfall åt sidan. Vi är väldigt nära dem men har hela tiden Ryan eller Mathias bredvid oss som har ständig ögonkontakt med krokodilen och koll på läget. Uppe på båten och huset har kaptenen och hans medhjälpare koll på om fler krokodiler kommer och meddelar Ryan. Så vi har även koll att ingen dyker upp bakom oss. Mest ligger de stilla och tittar på oss, men ibland för de för sig att börja gå mot oss och blir de för närgångna går våra guider ner i vattnet lugnt och sätter en pinne mot deras nos och bara tittar på dem.



Efter en liten stund ger krokodilen upp och vänder om och lägger sig på en lite platå med sjögräs där vi vill ha dem. Nere på sanden där vi sitter blir det lätt dålig sikt om de är där nere och härjar. Dålig sikt vill man inte ha varken när man fotar eller snorklar med krokodiler. Vid sex var det dags att lämna vattnet och göra sig redo för middag. Hummersäsongen har precis börjat så det är vad som bjuds. Solen går ner och vi har ju varken rinnande vatten eller el här ute så allt blir becksvart så det finns bara en sak att göra, hoppa ner i sin hängmatta och sova.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar