söndag 12 april 2015

Tjernobyl

Så var det då dags att åka till Tjernobyl och se på ruinerna efter katastrofen som hände 1986. Olyckan beror på ett onödigt säkerhetstest då säkerhetssystemet stängdes av och det ledde till en effektökning och härdsmälta. Reaktor fyra exploderade och nio ton radioaktiva ämnen kastades upp i luften. De försökte mörklägga katastrofen och inte förrän 36 timmar efteråt evakuerades folket som bodde i närheten. De erkände inte vad som hänt förrän Sverige avslöjade och larmade världen vad som hänt efter vi mätt radioaktivitet.

Att befinna sig i detta område som turist bara över en dag utsätter inte oss med mer strålning än att flyga ett flygplan. Det största risken med att befinna sig i området är snarare glassplitter, och nedfallande saker från husen man besöker i Pripjat.

Efter att åkt igenom en checkpoint så kör vi på en enslig väg igenom skog och man skymtar övergivna hus inne i skogen.


Längst vägen ser vi gulsvarta skyltar som varnar för radioaktivitet. Vi stannar till i en liten by som heter Kopachi och besöker ett övergivet dagis. I trädgården ligger en avklädd docka och inne på dagiset ser man sängar, skor och pottor i en enda röra.


Utanför går vår guide med sin geigermätare och lägger den på ett ställe på marken och mätaren vaknar till liv och piper oroväckande. Hon berättar att det är en hotspot som finns lite här och var där radioaktiva partiklar samlats.

Vi åker in i Red forrest som består av tallar som blivit rödfärgade pga strålningen. Mitt ute i skogen ser vi nått som reser sig mot himlen. Ryssarna gömde nån sorts radiosändare här.

Sen är det dags att få se reaktorerna, dem är fyra stycken och det var den fjärde som fick härdsmälta. Efter olyckan så fortsatte de att köra dem andra reaktorerna. En stad 7 mil från reaktorerna byggdes upp där folket  som jobbade i Tjernobyl fick bo och så åkte de tåg till jobbet varje dag. Men idag är tack och lov alla reaktorer nedstängda. Reaktor 4 är skyddad med en cementskal, men det håller inget vidare så idag byggs ett nytt skal som byggs bredvid och kommer sen att rullas över reaktor fyra och ska skydda byggnaden i över 100 år är det tänkt.


Att stå bara ett par hundra meter från reaktorn som fördärvat många liv kändes lite lustigt och när vi åkte in i den övergivna staden Pripjat så blev det ganska verkligt på nått sätt. 28 år efter katastrofen ser man hur naturen tagit över spökstaden. Att gå runt i skolan och se alla skolböcker liggandes överallt på golvet, färgen på väggarna har krackelerat och håller på att ramla av,

i ett rum låg det en hög med gasmasker som fanns i området men ingen blev rådd att använda dem.



Vi fick se en affär där det ligger kundvagnar och möbler huller om buller. Avslutade med nöjesparken som var nybyggd men aldrig hann att användas.


Besöket avslutade i staden Tjernobyl som också är full med övergivna hus med trädgårdar, det finns nyare hus som används av dem som jobbar där. Det finns tydligen en kvinna på 85 år som bor kvar och vägrar lämna staden. VI åt lunch här och det är ju bara att hoppas att maten inte var närodlad som är populärt idag.
Jag klarade kollen och hade inga höga halter radioaktivitet och kunde lugnt sätta mig i bussen tillbaka till Kiev.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar