söndag 26 april 2015

IDAG BÄR DET AV TILL NORDKOREA

Så här ser min resrutt ut:

Dag 1
Avresa från Stockholm / Köpenhamn.

Dag 2
Vi anländer till Peking på förmiddagen. Efter en kort väntan på flygplatsen fortsätter vi med flyg till Pyongyang. På flygplatsen möts vi av våra guider som kommer att vara med oss under hela resan i Nordkorea. Vid resa i Nordkorea följs man alltid av legitimerade guider. Å ena sidan innebär det att alla dagar är styrda, å andra sidan att man får se det allra bästa av landet genom ett fullspäckat schema.
Under bussturen in till Pyongyang passar vi på att bese Triumfbågen, en av Pyongyangs arkitektoniska mästerverk som byggdes för att hedra den forna presidenten Kim Il Sung. Triumfbågen invigdes på Kim Il Sungs 70-årsdag, och består av 25 500 granitblock. Varje sten ska representera en dag i presidentens liv. Triumfbågen är högre än den i Paris vilket gör den till världens största.
Staden Pyongyang är full av liknande symboler som visar Nordkoreas framgångsrika utveckling under Kim Il Sungs styre.
Efter en kort stadsrundtur åker vi till vårt hotell där vi checkar in och äter välkomstmiddag i den roterande restaurangen på 47:e våningen.

Dag 3
Vi ägnar dagen åt att utforska Pyongyang. Vårt hotell ligger på en ö omgiven av floden Taedong.
Vi börjar med att promenera utmed floden som tar oss till stadens hjärta, Kim Il Sung-torget. De flesta bilder man ser från Nordkorea i media är från detta torg. Torget har plats för hundratusentals människor och är omgivet av porträtt av Karl Marx, Vladimir Lenin och givetvis Kim Il Sung själv.
Guiden tar oss sedan med på en visning av museet för koreanska revolutionen. Här finns även en bokaffär där vi kan köpa böcker om Nordkorea och dess historia.
Vi besöker även Mansudae-monumentet, den främsta platsen för folkets tillbedjan av Kim Il Sung och Kim Jong Il. Här förväntas alla besökare buga och lämna blommor till ledarna.
Vi gör också en vandring genom några parker där vi ser fler intressanta monument.
Lunch intas på en flodbåt.
Eftermiddagens höjdpunkt är Juchetornet. Juche är namnet på Kim Il Sungs egen världsåskådning, en sorts blandning av marxistisk kommunism, koreansk traditionell filosofi och nationalism. Tornet är 150 meter högt. I toppen finns en skulpterad eldsflamma som lyser rött på natten Vid foten av Juchetornet står en skulpturgrupp som håller upp Nordkoreas tre nationalsymboler: skäran, hackan och penseln.
Vi får även tillfälle att åka Pyongyangs berömda tunnelbana, som liknar den i Moskva. Numer kan vi besöka 5 stationer längs t-banan. Vi promenerar runt och iakttar nordkoreanernas vardagsliv samt ser senare Kim Il Sungs barndomshem i Mangyongdae.
På eftermiddagen åker vi buss till Nampo, en stad vid Gula havets kust.
Vi får njuta av spa á la Nordkorea när vi bor en natt på ett lokalt spa-hotell i Ryonggang strax utanför Nampo.

Dag 4
Nampo började som en liten fiskeby under 1800-talet men växte under Nordkoreas guldår på 1950-talet till en mindre industristad. Numera är det dock en lugn småstad med fridfullt läge vid Taedong-flodens mynning. Idag bygger man främst skepp och odlar äpplen. Vi besöker Kangso-källan och ser på när vatten buteljeras.
I närheten av Nampo ligger Nampo-dammen, ett enormt komplex av dammar och slussar som spärrar av vattenvägen mellan Gula havet och Taedongfloden. Dammen byggdes dels för att höja vattennivån i floden för att underlätta färd för stora fartyg, dels för att säkra tillgången av sötvatten i landet. Byggandet tog fem år och tog hela Nordkoreas krafter i anspråk. Det är en mäktig känsla att se ut över dammen och se hur människor kan tygla naturens krafter.
Efter dammen beger vi oss söderut mot Kaesong. På vägen genom den nordkoreanska landsbygden får vi tillfälle att njuta av naturen och studera hur människor utanför städerna bor. Husen är ofta i anmärkningsvärt bra skick. Jordbruket här sköts mest i kolchos-sammanslutningar, men under senare tid har även pengar och tjänster börjat utbyta ägare.
På vägen stannar vi till i Sariwon för att äta lunch, och i Jongbang-dalen för att titta på Songbul-templet, ett tempel i trä från 800-talet. Vi ser även King Kongmins grav, en koreansk kung från 1300-talet. Vi får genom dessa stopp en inblick i ett historiskt Korea, oberört av kalla krigets konsekvenser.
Framme i Kaesong tar vi in på ett traditionellt gästgiveri i den gamla delen av staden, vilket är Nordkoreas bäst bevarade historiska stadsdel. Vi är nu långt från Pyongyangs stora hotellkomplex. Vi äter middag och slappnar av.

Dag 5
Kaesong är den största staden i södra delen av landet och ligger inte långt från sydkoreanska gränsen. För tusen år sedan var Kaesong hela Koreas huvudstad. Området hette då Koryo efter den ginseng som exporterades, vilket ledde till namnet Korea.
Vi börjar dagen med en stadsrundtur. Vi får se Nam-porten, den enda port som finns kvar av det forna citadellet, Janam-berget och Kwandokpaviljongen på dess topp. Sedan åker vi till det berömda ingenmanslandet som delar upp Nord- och Sydkorea. Vi ser soldaterna patrullera, och kanske nyfikna turister som kikar på oss från den sydkoreanska sidan. Det här är kalla krigets sista utpost och sällan blir historien så påtaglig som här. Vi äter lunch i närheten av den demilitariserade zonen.
Efter lunch besöker vi Koryo-museet som presenterar den forna Koryo-dynastins historia. Platsen var centrum för studier i konfucianism och visar oss föremål från tusen år tillbaka. Runt museet kan man promenera i en fridfull park.
Vi tar sedan plats i bussen som ska ta oss tillbaka till Pyongyang. Vi reser på en flerfilig motorväg, som fram till för några år sedan var så gott som tom på bilar. Nu har trafiken ökat, men den blir aldrig tät. På vägen åker vi under återföreningsmonumentet, Nordkoreas symbol för viljan att förena nord och syd. Monumentet visar två kvinnor som lutar sig mot varandra över vägen och tillsammans håller en karta över ett förenat Korea.
Åter i Pyongyang beger vi oss till Barnpalatset. Barnen ägnar sin tid till vanlig skola, läran om Kim Il Sung och att drillas i lämpligt specialämne. I barnpalatsen blir barnen specialister på att exempelvis dansa traditionella danser, spela bordtennis, gymnastisera, brodera eller spela instrument. Vi sätter oss tillrätta och njuter av en föreställning där barnen stolt visar upp sina färdigheter.

Dag 6
Det är garanterat häftigare att tillbringa 1:a maj i Pyongyang än på Norra Bantorget.
Firandet börjar i Taesogsan nöjespark. Koreanerna njuter av dagen med sånger, danser, sport och spel.
Vi fortsätter till Moranparken där koreanerna har picknick och kanske provar lite av sitt hemgjorda risbrännvin. Alla kvinnor bär vackra och färgglada dräkter och det hela utmynnar i en fantastisk folkfest. 1:a maj är förmodligen det bästa tillfället under året att mingla med den lokala befolkningen. Vi rör oss mer fritt än vi är vana vid i Nordkorea. Det är en dag av avkoppling för lokalbefolkningen som hela dagen utför traditionella danser.
Sent på eftermiddagen sätter vi oss tillrätta för att se en show med akrobater och dansare.
Dag 7
Berget Myohyangsan ligger ungefär två timmar från Pyongyang. Berget anses ha mystiska krafter som återfinns i de speciella formationer och dofter som omger det. Här finns tusenåriga tempel och kloster. Munkarna i Nordkorea är aktiva i sin egen form av buddhism. Vi får tillfälle att vandra runt på berget och njuta av naturen.
Vi besöker även den ”internationella vänskapsutställningen” som visar de gåvor som nordkoreanska ledare har mottagit, från bland annat Stalin, Arafat och Madeleine Albright. Museet består av över hundra rum och sägs vara världens största skattkammare.
Vi åker sedan tillbaka till Pyongyang för att äta middag på vårt hotell.

Dag 8
Vi beger oss till Kim Il Sungs Mausoleum, Kumsusan Sun Palace. Palatset ligger i nordöstra Pyongyang och var tidigare Kim Il Sungs officiella residens. Hans son lät senare göra om palatset till ett gigantiskt mausoleum, förmodligen världens största; åtminstone det största som byggts i modern tid. Det är viktigt att vara välklädd när man besöker mausoleet. Inga shorts eller blåjeans och helst slips.
Vi fortsätter till ”Revolutionary Martyrs Cemetary”. Här finner man gravar för dem som fick sätta livet till under befrielsekriget mot den japanska ockupationsmakten.
Efter lunch åker vi till Nordkoreas centralbibliotek och centrum för Juche-läran, en gigantisk skapelse som byggdes till Kim Il Sungs ära för att ge alla koreaner tillgång till litteratur, musik, datorer och språkutbildning m.m.. Byggnaden består av 600 rum i kinesisk stil och är vackert upplyst på natten.

Dag 9
Dagen börjar med ett besök på en förlossningsmottagning på ett sjukhus. Vi besöker även ett brodericentrum och den berömda filmstudion.
Efter lunch beger vi oss till flygplatsen för flyg till Peking. Vi landar i Peking 18.15, checkar in på vårt hotell och äter middag.

Dag 10
Tidigt på morgonen beger vi oss till flygplatsen för att åka till det andra Korea.  Vi anländer till Seoul kl. 11.35. Vår lokala guide väntar på oss efter tullkontrollen. Därefter åker vi till hotellet och checkar in.
Eftermiddagen är fri för egna aktiviteter.

Dag 11
Vi besöker Gyeongbok Palace med sina magnifika grindar, graciösa arkitektur och vackra trädgårdar, ett arv från Joseon-dynastin (1392-1910). På gårdsplanen framför palatset ligger anläggningen National Folklore Museum som bekantar oss med den kulturella rikedomen hos koreanerna. Här finner man dräkter, smycken och annat hantverk, orientalisk medicin, scenkonst och spel, tro och ritualer och mycket annat från den förhistoriska tidsåldern till Joseon-dynastin. Vi fortsätter till Jogyesa, huvudtemplet för Jogyejong som är huvudgrenen inom den koreanska buddhismen. Den betonar det Zen-ortodoxa, meditationstradition och upprätthåller renheten genom celibat. När man träder in i templet försvinner snart den frenetiska stadspulsen så att vi i lugn och ro kan utforska The Main Worship Hall, pagoder och klockstapeln. I The Main Worship Hall finns det triader av Buddhor, Sakyamuni, Amitabha och Bhaisajyaraja. I mitten ståtar Sakyamuni Buddha som har övervunnit girighet, hat och villfarelse.
Vi förflyttar oss till Insa-dong som är centrum för traditionell koreansk konst och antikviteter. Längs huvudgatan och gränderna finns många butiker som säljer antikviteter, orientalisk och modern konst av alla inriktningar. Ett antal gallerier tävlar om vår uppmärksamhet med sina utställningar av verk av moderna konstnärer. Här kan vi leta efter souvenirer eller bara vandra runt i lugn och ro. Därefter utforskas Bukchon Hanok-byn, som består av traditionella koreanska hus. När vi vandrar genom labyrinten av gränder som slingrar sig mellan byggnaderna, kommer vi att stöta på en del oerhört vackra hus. Synen av ett antal hus, som är byggda bredvid varandra och delar väggar, ger oss en inblick i den vänliga och sympatiska livsstil som sydkoreanerna har.
Vi åker till Namdaemun-marknaden och kommer då att köra förbi Cheonggyecheon, som är ett 5,8 km långt vattendrag som flyter genom centrum och under 22 stycken små broar. Vid ena änden av strömmen står en skulptur skapad av de världsberömda konstnärerna Coosje Van Bruggen och Claes Oldenburg. Framme vid den sekelgamla Namdaemun-marknaden möts vi av tusentals små butiker som tillhandahåller det mesta.
Vi avslutar dagen med att ta oss upp till N Seoul Tower och får som belöning en underbar utsikt över huvudstaden.

Dag 12
Kl 09.30 tar vi snabbtåget mot Gyeongju som var huvudstad i Silla-riket (år 57 f. Kr. – 935 e. Kr.). Vi är framme två timmar senare. Staden kallas ofta för ett museum utan väggar. Idag får vi bevittna en av världens tio mest historiskt betydelsefulla platser med många reliker från den tiden. Tempelplatser med vittrade stenpagoder, kungliga gravar, buddhistiska reliefer och fästningsruiner ligger utspridda i hela denna gamla stad.

Vi kommer att undersöka två platser från Unescos världsarvslista, Seokguram-grottan och Bulguksa-templet som båda byggdes under perioden för Silla-riket. Seokguram-grottan är ett av de finaste buddhistiska templen i Asien. Inuti finns en vit staty av en sittande Buddha, i ett sublimt tillstånd av upplysning, omgiven av Bodhisattva, lärjungar och kungar. Därefter tar turen oss till Bulguksa, som är ett av de mest kända templen i landet. Bakom den stora salen finns ”Hall of No Words”, som är uppkallad efter tron att Buddhas lära inte endast kan undervisas med ord. Den arkitektoniska utformningen av Bulguksa är en av de mest häpnadsväckande i det gamla Fjärran Östern.

Dag 13
Vi vandrar vidare till Gyeongju National Museum för att se den 23 ton tunga Emille Bell-klockan från år 771 och tusentals andra ovärderliga skatter. I närheten av museet ligger lustgården Anapji som byggdes år 674 för att fira Sillas seger, och kom senare att användas som rekreationsområde för Sillas kungafamilj. Banwolseongs ruiner där Silla-palatset stod får också besök. Här finns ett Seokbinggo, en frys tillverkad av stenar. Hälften av strukturen ligger under jord medan den andra halvan är ovan mark med tre luftintag ovanpå.
Vi stannar till vid Cheomseongdae som byggdes i mitten 600-talet och är känd som världens äldsta existerande astronomiska observatorium. Nära Cheomseongdae ligger Tumuli Park där det finns 23 stycken stora gravhögar där Silla-härskarna begravdes. En av gravarna, Cheonmachong, är öppen för allmänheten och man kan gå in och se hur gravarna gjordes och se kopior av de skatter som grävdes ut 1973. Därefter kommer vi att få se Tomb of Kim Yusin (595-673), som var Sillas stora general. Han är klädd i civil dräkt, och de stenhuggna zodiacbilderna kring högen är de mest välbevarade av allt som finns kvar.
Vår guide tipsar om ytterligare sevärdheter för de som så önskar.

På eftermiddagen tar vi bussen till Busan.

Dag 14
Busan är Sydkoreas näst största stad och ligger vackert med havet på ena sidan och bergen på den andra. Stadens hamn har växt fram till den största Sydkorea och den femte största i världen.

Vi kommer att börja med ett besök i Tongdosa-templet, som bokstavligen betyder "passera igenom till upplysning". Det är en näst intill hänförande upplevelse att närma sig templet. En rad av tallar dansar i vinden och bredvid porlar en bäck. Tongdosa grundades i år 646 och består av 35 stycken byggnader. Den stora hallen är unik eftersom den inte har någon staty av Buddha, bara ett fönster som vetter ut mot Diamond Precept-altaret som leder upp till en plattform med den klockformade stupan där de kremerade resterna av Buddha själv finns, vilket gör att det förtjänar att heta Buddhas tempel.

Bussen tar oss över Gwanganbron till den mysiga stadsdelen Gwanganli med alla sina restauranger och kaféer. Vi tar en promenad längs strandgatan och gör paus vid ett kafé.

Färden fortsätter till den fascinerande och livliga Jagalchi-fiskmarknaden som ligger precis intill kajen i centrum. Marknaden erbjuder ett brett utbud av fisk, inklusive guldbraxen, havsabborre, torsk, hälleflundra, makrill, bläckfisk, havsöron, krabba och snäckor för att bara nämna några. Besökarna är fria att pruta sig till vad de känner för att betala. Här finns också många restauranger som säljer rå fisk till mycket rimliga priser.

Vi når sedan BIFF Square som är fyllt med trendiga affärer och biografer och även en Walk of Fame där kända stjärnor och regissörer har tryckt sina handavtryck i trottoaren. Därefter väntar Gukjesijang som är den största traditionella marknaden i Busan. Här finns tid att skumma igenom, utforska och handla på denna massiva marknad med exceptionella erbjudanden.

Dag 15
Efter frukost tar vi tåget tillbaka till Seoul. Vi ankommer kl. 12.00.
Vi fortsätter med buss till Suwon för att se Hwaseong-fästningen från 1700-talet, som är upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Fästningen är 6 km lång med skottgluggar och kreneleringar och har fyra huvudportar, höga utkikstorn, kommandoposter, vaktposttorn, avfyrningsplattformar för bågskyttar, fyrtorn och hemliga portar som leder ner till mörka labyrinter. Vårt äventyr börjar vid Paldalmun-grinden och följer vallen i plan terräng. När vi vandrar omkring kommer vi att se ett antal torn och ett murat fyrtorn med sina fem försvarsmurar för att kunna göra olika signaler med eld eller rök: en för fred, två när fienden har upptäckts, tre när fienden närmar sig; fyra när fienden har tagit sig in i staden, och fem när striden har börjat.
Vi besöker också Korea Folk Village. Det är ett omfattande kulturellt byggnadskomplex som ger en bred inblick i koreanska traditioner och seder. Vi blir även underhållna av bland annat en akrobatföreställning. Vi får ett unikt tillfälle att lära känna koreansk kultur och få en inblick i det gamla Koreas traditioner.

Dag 16
På morgonen lämnar vi Seoul och flyger hem via Peking.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar