torsdag 14 maj 2015

1 MAJ FIRANDE

Så var det då 1 maj som ska vara en speciell dag för alla invånare här. Vi får väll se hur speciellt det är. Idag börjar vi med att åka till Revolutionary martyr cemetary där personer begravts som miste sina liv under befrielsekriget. 130 gravar med 130 kopparbyst av dem som ligger där eller vissa av dem som mist en man eller barn.

Barnbarn till dem begravda

Dags att lämna döingarna bakom oss och åka till Funfair dvs en nöjespark som är full av folk. Här dansas det, sång, tävlingar och karusellåkande. Vår guide tycker vi är galna som vill åka karusell men efter lite övertalande fick vi testa en berg och dalbana. Som turister fick vi gå före hela kön och åka, kändes ganska ruttet faktiskt. Märks att folket är lite mer öppna idag och de bjöd in utlänningarna i dragkampen. Här hade jag kunnat stanna hela dagen men efter en timme var det dags att åka vidare, trodde vi ja. Mr Kim, vår chaufför, blev uppslukad av sången så han kom för sent hehe.
De springer med ögonbindlar i en rockring
Barnet i mig blev lyckligt, yeahhhhh jag fick åka karusell

Efter lunch åkte vi till cirkusen och här bjöds det på akrobatik på hög nivå. Men jag satt mest med andan i halsen och mådde dåligt och var rädd att se en akrobat ramla och slå sig, men det hände inte. Dem var väldigt duktiga. Tyvärr var det förbjudet att fotografera.

Vidare till Moranpark där det var folkfest med bbq, picknick och dans. Bara över en natt har bistra miner och totallt ointresse av oss blivit förbytt. Nu vinkades det glatt, välkomnande oss att vara med och det bjöds upp till dans. Så himla kul att se att dem får lov att ha lite kul. Ännu en plats jag kan stanna kvar en stund till men som vanligt är det mycket som ska pressas in i vårt schema.

 
Dans i parken. Till och med jag dansade
 
Det här lilla busfröet sprutade vatten på oss och sprang sen iväg när han kom på att han var blyg
 
Vår middag som skulle bestå av kyckling och pommes blev bara pommes som sköljdes ner av sprit, haha. Fort skulle det gå för nu är det brått att ta sig dagens stora event vid Kim Il Sungtorget där det är massdans. Vi fick sitta på nån VIP åskådarplats under ledarnas foto framför biblioteket. Ca 5000 dansare i dem mest färgglada folkdräkterna. Ganska mäktigt att se en våg av färger som rör sig i samma rörelser.
 

Efter 4-5 danser hände nått oväntat. Folk från läktaren sprang ner på torget och började umgås och dansa med varandra. Vi släpptes fria att gå ner och dansa och prata med vilka vi ville. När vi en timme senare åkte tillbaka till hotellet såg vi glada människor överallt som vinkade till oss. Så långt ifrån bemötandet vi fått dem andra dagarna.

Idag har verkligen varit en bra dag och avslutades på bästa sätt, en mörk öl i baren. .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar