torsdag 14 maj 2015

MERA SEIGHTSEEING I PYONGYANG


Idag gör vi ett nytt försök att ta oss till filmstudion. De har gjort ett undantag att ta emot oss fast det är söndag och egentligen stängt. Det är ett stort område och det byggdes 1947 och har gjort prisbelönade filmer som Flower Girl (aldrig hört talas om). Det finns olika byar uppbyggda som de använder vid filmning, det finns Korea områden med gamla hus och lite nyare, Japansk inspirerat område och även västerländskt område.

Japanska gatan, vet inte riktigt om jag tycker det ser japanskt ut?!
 
Några i gruppen som testade scenkläder
Där var en filmspelning på gång när vi var där, fast tyvärr förberedde dem och filmade inte. Men vi fick se skådespelare bli klippta och en kille som övade med en pistol.


Vi åker vidare till den heligaste platsen i Nordkorea. Det är barndomshemmet för Kim Il Sung och här fanns det mycket människor, fick nästan stå i kö för att komma in och se huset. Innan vi gick in fick vi nya regler. Vi måste visa respekt så inga händer i fickorna, inget tuggummituggande, inte rökande osv.

Vi får ju som sagt inte gå in i affärer, men det finns ett par undantag som en internationell bokhandel med översatta böcker. Eftersom min guidebok konfiskerades så köpte jag en här, tänkte att det kan vara kul att se vad de själva skriver om sina sevärdheter.

Åt en lunch i förorterna där det utanför var en marknad, som vi inte fick besöka. Men det  var ju mycket folk på väg dit. Det var ett gäng barn som var lite i blyga i början och knappt vågade titta på oss. De sprang iväg och hämtade sina vänner och pekade ut oss och blev lite modigare. I slutet vågade till och med fram till oss.

Nästa stopp är Mayday stadion. Det är här dem enorma massdanserna utförs men inte dem senaste två åren för de har renoverat. Verkligen en stor och imponerande arena. Det var en damlagsmatch som spelades när vi kom in. Fick en rundtur och kolla in omklädningsrummen och tränarnas rum osv.


Här finns 150000 sittplatser och den byggdes 1989. Men har nu restaurerats.


Vi åker vidare till en bowlinghall, vi får inte spela utan gå in och titta ett par minuter och åker sen vidare till en av stans bästa pubar som skulle ha olika öl men nu var vi där fel tid så det fanns bara en sort som vi snabbt fick dricka upp för att åka vidare till hotellet vi egentligen skulle bott på. Kändes som bowlinghallen och puben var helt onödiga stopp. Var lite kul att se hotellet. Vi tog hissen till översta våningen som är en roterande restaurang. Tänka sig att där mötte jag Martin igen som bor på detta hotell.

Dags för att åka tillbaka till hotellet för att fräscha upp sig för så här sista kvällen är vi inbjudna till en diplomatklubb och se en koreansk film. Vi inbillade oss att vi skulle få vimla med diplomater men nä, det var en filmvisning och inget mer. In och se en film sen ut igen. Vi fick se en film som heter "O Youth" som handlar om en familj som består av en massa döttrar som är idrottsmän och en son som är ett läshuvud men singel vilket mamman inte tycker om utan försöker få han att möta kärleken. Han blir kär i en idrottskvinna vilket mamman inte tycker om. Filmen var faktiskt ganska rolig och i början nämndes inte den stora ledaren men kan säga att det tog dem igen i slutet.

Jag har ju berättat hur mycket koll dem har på oss hela tiden och de räknar ständigt in oss för att alla ska vara med. Så det som händer nu är hysteriskt kul. Ett annat gäng som också var bjudna till klubben verkade ha lite kaos. En del av gänget hade åkt och de andra var kvar och kunde inte ta sig tillbaka till hotellet. Så de fick åka med oss, vilket gjorde att det blev lite rörigt för våra stackars guider. Det slutade med att vi glömde kvar en i vår grupp, hahaha. Vilket inte uppdagas förrän en timme senare när han fått nån att ringa vårt hotell och berätta att han var kvar. Jaja, slutet gott allting gott. De åkte genast och hämtade honom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar