torsdag 14 maj 2015

MYOHYANGSAN

Vänskaps museumet
Idag tar vi bussen norrut ett par timmar till bergsområdet Myohyangsan. Idag är allt som vanligt igen, bistra miner och ingen tittar på oss längre. Vi började med att besöka Internationella vänskaps muséet och här ser vi alla gåvor som de olika ledarna har fått från 170 olika länder som finns i över hundra rum och det sägs att detta är världens största skattkammare. Totalt 40033 presenter idag och det ökar väll varje dag. Nästan det första vi ser är en tavla med Göran Persson. Vi fick se en del av dem hundra rummen. Ganska roligt är att efter en stund så slocknar lampan i rummet och vi forslas in i nästa rum. Vi får helt enkelt inte vara i rummen för länge. Jag ser allt ifrån glasskulpturer till muggar till uppstoppade djur. Sverige har 1,5 monter med presenter, dalahäst och Kosta glas är det jag hinner se innan ljuset försvinner i rummet. Museet är två hus och ligger fint i bergen. När det dags för hus två så sätter jag mig på kaféet istället och njuter av utsikten istället för att se fler skrytföremål.
 
Dags för ett buddistiskt tempel där det fanns aktiva munkar och som också ligger väldigt i bergen med mycket blommor. Kunde känna lugnet här.
 
 
 
 
 
 
Vi åker vidare till landets lyxigaste hotellet som ligger  mitt ute i ingenstans och här ska det ätas lunch.
 

 
Det hade lovats en promenad i skogen som jag verkligen hade sett framemot för det har verkligen varit mycket sittande och väldigt lite promenerande. Men vi har bråttom tillbaka till Pyongyang för att hinna till filmstudion innan de stänger. När vi närmar oss och ska svänga in på en väg så är den stängd. Det står en otrolig vakt som viftar bort oss och inte ens vill säga varför vägen är blockerad och hur länge. Vi försöker en annan väg men det är likadant. Stängt. Så vi kommer aldrig till filmstudion utan kör tillbaka till hotellet. Vi bor väldigt nära tågstationen så Mrs Lee tar med oss ut på en kort promenad till stationen, men så klart att vi inte får gå in. Det finns ett lite torg utanför men en storbildsskärm och det sitter ofta folk här och tittar på alla propagandaprogram som visas.
 
 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar