söndag 20 april 2014

MANTA DYKNING


Jag har haft tre dagars fantastisk dykning med ett bra företag som är seriösa, träffat många dykarvänner och haft kul. Första dagen fick jag se tre mantor graciöst simma förbi oss några gånger, andra gången fem stycken som stannade på tvättstationerna om och om igen och vi kom dem nära under hela dyket och tänkte bättre än så här blir det inte. Men mitt sista dyk blev det bästa. Sex mantor som simmade runt oss, blev tvättade, dansade, voltade, stannade bara ett par meter och poserade, jagade varandra, lekte med bubblorna vi andades ut. Att så stora djur kan simma så graciöst. Det är verkligen magiskt. Men även de andra dyken var bra. Här finns mycket coraler, fick se elektriska musslor som jag aldrig sett tidigare, simmade under och mellan stora klippor och väjade undan för en massa otäcka ormar. Ja, det har varit oväntat bra, enda jagkan klaga på är att vattnet är så himla kallt så jag har frusit mycket. På kvällarna har jag och de andra gästerna suttit på altanen och titta på stjärnorna, en stor gul fullmåne speglas i havet och tittat på ugglor, druckit plommonvin och snackat en massa strunt. Dagarna gick alldeles för fort och i eftermiddag är det dags att lämna Ishigaki och flyga till Tokyo. Det har verkligen varit den bästa avslutningen man kan tänka sig på resan.

lördag 19 april 2014

ISHIGAKI PART 2


Efter ännu en frukost bestående av ris,misoppaoch andra odefinierbara saker hoppade jag på färjan tillbaka till Ishigaki. Det tog 4.5 timme och det fanns ingenting att göra mer än läsa och sova, det gungade väldigt så till och med jag blev lite lätt illamående. Vid färjeläget blev jag hämtad av nån från dykfirman jag ska dyka med. Enn jätteglad och pigg tjej som kan prata engelska, tjohoo. Hon tog mig mer norr ut på ön till Kabira bay som är öns kända strand. Här bor jag på ett pensionat med utsikt över bukten. Mycket vackert! Har bästa utsikten från mitt rum och där finns en stor altan med samma utsikt. Det flyger gigantiska och vackra fjärilar, färgglada fåglar, geckos låter roligt och det bor en ugglefamilj vid trädet, kan inte bli mycket bättre. Tanten som äger stället är pratglad och trevlig och trots dålig engelska så kan vi prata. Jag är den enda gästen idag så hon tycker hon ska ha ledigt och skippar laga mat utan tar ut mig på en lokal restaurang och beställer in alldeles för många rätter för att jag ska orka äta ens en tredjedel, själv äter hon ingt utan röker och dricker sprit istället. Vi sitter sen på altanen resten av kvällen och hon dricker vidare och berättar om sitt liv och lär mig .japanska. Haha, vilken kvinna och vilken kväll.

DYKNING I UNDERVATTENSTAD OCH GROTTOR


Idag var jag den enda kunden men de tog ut mig ändå, han som körde båten sist skulle nu vara min dykguide. Jag tror mitt klagomål gjort nytta. Han kan inte heller mycket engelska men han försöker och ritar så jag förstår. Han visade mig verkligen runt på dyken och det var så skönt att bara vara två personer på hela dyksajten. Här var vattnet om möjligt ännu klarare. Jag såg staden eller vad det nu är för nått, ingen vet riktigt vad det är och varför det ligger just där. Ett bra dyk och nästa var faktiskt ännu bättre. Vi simmade genom små grottor och klippor och han visade mig nakensnäckor och fina fiskar. Jag var jättenöjd när jag kom tillbaka till land. Då bjöds det på kaffe och jag fick presenter och träffa mannen som hittat monumenten/staden i vattnet. Han gav mig vykort som han tagit. Jag är glad att min sista dag blev bra men jag är glad att komma härifrån, hotellägaren är minst sagt konstig och man känner sig inte helt hemma på hotellet.

YONAGUNI


En 30 minuter flygtur tog mig till den lilla ön Yonaguni och här ska jag leta hammarhaj och en gömd stad under ytan. Skulle bli hämtad på flygplatsen men det var ingen där och tillsist stod jag själv på parkeringen. Då kom en snäll tant som ringde upp hotellet och sa att jag väntade. Ingen bra början. En skum man kom och hämtade mig och visade mig till mitt rum. Jag tog en promenad bland klipporna och såg genast fyra sköldpaddor simma runt. Så där satt jag länge och bara tittade och längtade att få dyka imorrn. Dykningen blev inget vad jag förväntat mig alls. Så himla besviken och arg. Han jag bokade dykningen med pratade engelska och jag tog för givet att hans personal också kunde det annars borde det ju informerats. Guiden pratade inte ett ord engelska, så ingen genomgång innan dyket, vi var 14 stycken som dök ihop vilket är för jävligt och dyken varade 30 minuter vilket gjorde mig riktigt förbannad. Men det spelade ingen roll vad jag sa för han fattade ju ändå inte. Det jobbiga är ju att dem samtidigt är väldigt trevliga och gruppen som var japaner försökte verkligen inkludera mig och prata med mig. Dem till och med bjöd in mig på grillfest på kvällen. Hade bara dyken varit bra. Det ena var ok och sikten är fantastisk men inga hajar.....ingenting. Festen var trevlig och de hade massor med mat och de försökte verkligen prata och jag tillbaka, men tillslut blir det mest jobbigt så när jag kände att jag varit där länge nog utan att skämmas att lämna festen gjorde jag det. Nästa dag var himlen grå och det blåste höga vågor och jag kände mig konstig och fortfarande irriterad hur allt sköttes igår. Tur man är van dykare och kan ta hand om sig själv. Så idag skippade jag dykningen och mailade han jag bokade dykningen med och sa vad jag tyckte om hans dykfirma och hur den sköttes och hur besviken jag är. Det dröjde inte länge förrän jag fick ett telefonsamtal där han bad om ursäkt gång på gång och lovade mig att det skulle bli bra imorrn, vi får väll se........

ISHIGAKI, PART 1


Prick sex på morgon kom min taxi och körde mig till Osaka flygplats och sen tog det 2.5 timme att flyga till Ishigaki. Tog bussen till själva staden och gillade det jag såg på vägen, massor med amaryllis på vägkanterna och massor med liljor. Själva staden är väll inte så mycket att hurra för. Mitt hotell fanns inte en kotte utan det stod en lapp att de skulle komma två timmar senare, suck. Orkar inte gå för långt med väskan så jag tar långlunch. Dagen efter tar jag en båt till grannön som bara tar ca tio minuter. Taketomi är en liten ö med vita stränder och turkost vatten. En liten by med små söta gränder, vit sand och massor med rosa, röda blommor. En oxe kommer traskandes med en vagn full med glada japaner. Ja, här är mycket fint men, påminner om La DIGUE på Seychellerna. Men det saknas nått, strandsanden ser fin ut men är döda koraller som inte är så sköna att gå på. Vattnet är iskallt så ingen badar däremot skiner solen starkt och det är varmt så att sitta på en uteservering vid havet med en kall öl eller smoothie är just vad man önskar sig, men det finns inte. Så den där semesterkänslan infinner sig inte. Så efter ett par timmar ger jag upp och åker tillbaka till Ishigaki stad och lyckas hitta en uteservering med utsikt över hamnen, äter en god middag och läser ut ytterligare en bok.

onsdag 9 april 2014

DET SNÖAR KÖRSBÄRSBLOM


Sista dagen i Kyoto och jag måste erkänna att jag börjar bli trött på tempel. Men jag kan vällinte varit här utan att sett guld och silver paviljong. Hoppar på en knökfull buss och svettas i 45 minuter och ångrar bittert att jag inte tog min klänning på mig istället för varma jeans. Guld paviljongen är ytterligare en fin trädgård med ett hus i guld. Efter denna promenad tog jag ytterligare en timmes bussfärd till silver paviljongen som jag hade kunnat skippat. Men sen tog jag filosofens väg tillbaka till stan. Flera kilometer längs en kanal kantad av körsbärsträd som börjar tappa sina blad. Såg ut som att det snöade, jättefint. Bara njöt av promenaden. Hade tänkt ta ett sista tempel men orkade inte se ett till så jag har bara traskat runt, runt och runt tills det mörknade. Tillbaka för attpacka ihop mina grejor. Ska upp riktigt tidigt imorrn för att flyga ner till Ishigaki. Bara längtar till havet!!!

tisdag 8 april 2014

TUSENTALS TORIIS OCH NÅGRA FÄRRE GEISHOR


Igår åkte jag norr om stan idag tog jag tåget söderut istället till Fushimi Inari Schrine. Här finns ännu ett tempel men är mest känd för sina tusentals toriis som slingrar sig upp för ett berg som en gång. Varje torii är donerad av personer eller företag som man också kan läsa vilka dem är på baksidan av toriin. Så man kan säga att de är som reklampelare. En sån donation går på 250000 spänn, så jag står över. Åkte sen tillbaka till stan och gick på Nishika market där man kan hitta många skumma saker att äta. Vad sägs om sjögurka eller en vanlig gurka på pinne? Jag har ju ojat mig för mina ömmande fötter efter dem sista dagarnas långpromenader. Jag erkänner att det givetvis beror på att jag är otränad. Men det kan ju även ha att göra med mina slitna skor som följt mig på de flesta kontinentrr och resor sista åren. Så jag gick in i en skoaffär och köpte ett par nya skor och lämnade kvar dem gamla. Sen gick jag till en massör och fick fotmassage, detta har gjort underverk. Mina fötter gör knappt ont längre. På eftermiddagen är jag bokad till Miyaki odori som är en maiko (geishor lärlingar) uppvisning som går endast i april. Jag är även bokad för en tecermonisittning med dem innan. Vilket fjasko och turistfälla. Vi blev inslänga i ett rum där längst fram satt två maikos och den ena fixade lite te. Vi fick inte ta kort och teet och kakan slängde dem ut, hann knappt sätta mig ner innan vi blev utslängda. Vi fick inte ens fem minuter. Själva uppträdandet var kul/intressant första och sista fem minuterna när dem vackra maikos dansade. Allt därimellan var en pina, nån stumteater där två gamla tanter sjöng nått fruktansvärt och jag fattade ingenting. Hade jag vetat innan att jag skulle se flera geishor på stan hade jag aldrig bokat detta. Haha, där var en grupp svenskar på samma föreställning och det hördes väldigt tydligt att dem inte heller var nöjda. Sista dagen i Kyoto imorrn, det lär bli fler tempel och körsbärsblom.

måndag 7 april 2014

BAMBUSKOG OCH EN MASSA TEMPLEL


Ännu en spännande dag framför mig. Började men en långpromenad för att glimta Nijo slottet och tog sen tåget därifrån till ett område som heter Arashiyama och Sagano. Ännu ett ställe som lockar till sig mycket folk. Började med templet Tenryo-ji, ja ännu mer fina färgglada växter, sjöar och gamla byggnader. Vidare til bambuskogen och sen till ett kändishus. En som varit med en massa samrurajfilmer, fin trädgård hade han iaf (han är numera inte vid liv) och det bjöds på äckligt grönt te med kaka. Tog sen en lååååååång promenad och kom bort från alla turister och gick uppför en liten mysig gata till jag kom fram till Otagi Nenbutsuji temple som hade 1200 små statyer på rakan med olika uttryck. Kollade in Adashino nenbutsi temple som såg ut som en kyrkogård och även här en bambu alle som man kan se på lonely planets utsida. Efter en välsmakande lunch gick jag till Gioji tempel som har en mossträdgård som ska vara lite finare på hösten då träden får röda löv. Kom tillbaka till turiststråket och åkte tillbaka till city. Åkte till Higashiyama som också är ett mysigt kvarter. Gick direkt på två stycken geishor. Väldigt vackra, men tycker nästan synd om dem. Folk förföljer dem som värsta paparazin och det var några nu som gick för långt så folk reagerade. Gick runt i kvarteret och gick mot ett annat tempel som heter Kiyomizudera som också ska vara upplyst på kvällen. Om parken igår var populär så var det inget jämfört med detta. Flera hundra meter innan jag kom fram var det en jättelång kö som aldrig verkade ta slut. Men när de öppnar så försvann kön snabbt så jag gick också in. Men deras fina reklamafficher har nog photoshoppats en del, inte riktigt så fint. Gick tillbaka till parken som jag var på igår istället, mycket trevligare igår men inte idag, det var en läskig gammal gubbe som började gå efter mig och gick på mig hela tiden och så mycket att det blev otäckt, så jag sprang in en en stor klunga och försvann ut ur parken, han hann som tur var inte med. Tappade suget att se mer och mina fötter har för länge sedan gett upp. Hem till hotellet och massera mina ömma fötter.

MIYAJIMA OCH KYOTO BY NIGHT


Hyffsat tidigt hoppade jag på ett lokaltåg som tog mig till färjeläget där jag tog båten över till ön Miyajima. Det var fler än jag som planerat detta, antagligen en typisk söndagsutflykt för lokalborna. Solen sken hela vägen ut och en kort stund på ön. När jag var på väg till linbanan så öppnade himlen sig så jag ändrade mina planer. Promenerade runt i skogen och fick sällskap av nyfikna hjortar och gick igenom flera körsbärsparker och hade fin utsikt ner på pagodan, templet och shrine (vet inte det svenska ordet). Fick se ett brudpar som kördes runt i en droska av en stackars man. Jag provade lokala läckerheter som grillade ostron och okonomiyaki (nudlar, vitkål, bacon, ägg som steks ihop som en crepes, sen ringlades på med ost, vårlök och sås. Extra lyxigt med pilgrimsmussla på). Mätt och belåten åkte jag in till stan och hämtade min väska och hoppade återigen på en shinksen och åkte till min sista destination här i norr nämligen Kyoto. Kom fram vid sjutiden och gick direkt ut på stan till Geishaområdet Gion. Hade inga större förhoppningar att få se nån geisha, det ska tydligen vara svårt. Så lite förvånad när jag skymtar tre stycken ikväll. Jag gick till en park som ska vara fint belyst på kvällen och det blev en lyckoträff. Det här med körsbärsblom är nått stort även för japanerna. De passar på att fylla parkerna med sina picknickar. Så även på kvällen. I denna parken var det folkfest. Så himla kul att få uppleva detta. Det var fullt med matstånd överallt som sålde den ena läckerheten efter den andra. Folk överallt. Tröttnade dock att trängas så jag lämnade parken och gick till Hanami-koji som är en gammal geishagata idag full med dyra restauranger. Gick sent runt på bakgator och gick rakt på en gata som var full med blommande körsbärsträd längs en å, helt fantastiskt vackert. Efter att ha promenerat i åtta timmar idag var mina fötter helt slut. Kastade mig i säng.

MOT HIROSHIMA


Vaknar till solsken när jag går upp tidigt och början min resa mot Hiroshima. Först bergbana, sen två långsamma tåg och avsluta med två shinksen dvs dem snabba tågen. På en station svischade en shinsken förbi och då förstod jag hur snabba dem är, det var som ett streck och jag kände vinddraget. När man åker känns det inte så snabbt. På tåget fick jag nästan se hela Mt Fuji, så dem som tog piratbåten fick nog finare utsikt idag, typiskt. När jag anlände Hiroshima på eftermiddagen så möttes jag av regn. Men nått så tramsigt som regn kan inte hindra mig att utforska staden när jag bara har 24 timmar på mig. Började med att gå till Shukkei- en garden som hade fullt med körsbärblom i olika rosa nyanser. Gick runt en vacker sjö som hade fullt med broar, stora gapande karpfiskar och vackra bonsei - talliknande- träd. Såg en tjej med geshiakläder och hon hade inget emot att bli fotad. Gick vidare till A-bomb dome som är en av få byggnader själva skalet av huset överlevde bomben. Gick in på museet och fick lära mig allt om vad som hände den 6 aug 1945 och konsekvenserna. Mycket otäckt, ännu läskigare att det finns länder som har sånt här i sina ägor och att det kan hända igen. Det bästa är att folket här inte är bittra utan gått vidare. Sen tog jag shoppinggatan tillbaka till hotellet och åt där lite delikatesser jag hittat på vägen. Maten här är så mycket mer än misosoppa och sushi.

fredag 4 april 2014

HAKONE


Igår somnade jag till ljudet av ösregn men imorse vaknade jag av tystnad och lite ljustrålar lyckades ta sig igenom en fortfarnde ganska grå himmel. Intog först en frukost men mina nya amerikanska vänner, middag var bättre än frukosten. Inte så sugen på tofu, ris,misosoppa och en uppfläckt torr hel fisk som ligger och stirrar på mig. Tog linbanan över bergen och den grå himmlen skymmer MtFuji väl. Hoppade av vid högsta punkten där det är fullt med vulkaniska aktiviteter. Marken ryker och det bubblar i dem små vattenpölarna och det stinker ruttna ägg. Provade dem svarta äggen somär speciella här. De kokas i en varm källa och skalet är helt svart. Men det smakade precis som vanligt ägg gör. Men det påstås att man kommer leva sju år extra. Jag åkte vidare ner till sjön där jag hoppade på en piratbåt, vad nu en sån gör här. Åkte övertill andra sidan sjön där det ligger en liten by och en fin park som jag traskade genom. Antagligen pga höjden har inte blommor och träd slått ut än, lite synd men det är fortfarande vackert. Solen tittar fram mer och mer och himlen börjar spricka upp och bli blå vilket ger mig lite hopp att få se berget. Efter en god lunch går jag tillbaka till båten och nu är det bara moln runt Fuji, kanske kanske....... Åker tillbaka med båten och senlinbanan till min lilla by och jag skymtar foten av det berömda berget, glad att jag fickse hela berget första dagen i tokyo. I min lilla by gick jag på ett konstmuseum, ja du läste rätt, men det var deras mossträdgård jag var intresserad av inte konsten. Men samma här, träden hade inte slått ut och mossan var fortfarande gul. Gick till en park som också var ganska fin. Sen var denna dag över. Tillbaka till hotellet för en ny tolvrättersmiddag, tur att det är små rätter, som tapas. Det var supergott idag med. Dags att packa ihop sina saker och förebereda resan till Hiroshima imorgon. Jag kommer att lägga in foton när jag kommer hem, det funkar som vanligt inte här.

SUMOBROTTNING OCH ROYKAN


Tog mig återigen till sumokvarteren och hann knappt ut från stationen innan Akika min guide plockade upp mig. Yes, idag blir det av. Vi var en grupp på sex som gick till ett av stallen. Akika berättade lite information om sumo innan vi gick in för där fick vi inte prata bara sitta still på golvet och titta. Det var jättekul att se dessa bjässar. I mitten var ringen där de tränade matcher. De var nog ett femtontal brottare, de minsta och sämsta började först, så det var inte förrän i slutet vi fick dem stora tjockisarna. Men det stod utanför ringen och tränade på att sätta sig på huk och lyfta ena benet. Bara det fick dem att svettas floder och pusta som flodhästar. Den i ringen som vann fick bestämma vem han ville möta i ringen näst. Bredvid satt stallmästaren/tränare vad de gjorde för fel. I ringen var det blodigaste allvar och jag visste inte att de var så fula som att ta strypgrepp och slå i ansiktet men det gjorde dem hela tiden. Fast utanför ringe märktes det att de var familj för de var väldigt måna om varandra och fixade varandras hår och "blöjan". De bor och tränar i samma hus, högre rang man har desto mindre hussysslor har man. Efter sumon tog jag mig tillbaka till Joje och hämtade min väska och begav mig direkt till Shinagawa där jag tog ett bullettåg till Odawara, sen långsamma tåg till Gora i Hakone som är ett vackert bergsområde vid Mt Fuji. Tyvärr regnar det och dimman ligger tung i dalen. Här bor jag på en roykan som är typ ett spa. Fick genast trevligt bemötande och fick ett fint japanskt rum med en fin trädgård. Dem har flera onsen, varmakällor bad, som jag genast hoppade i. Det var underbart skönt att bada i det heta vattnet. Sen var det dags för middag. Höll på att storkna när jag såg all matträtter, jag fick tolv olika tallrikar med olika rätter. Vissa saker var jättegoda, tex olika fisksoretr som man doppade isås, hotpot och inlagda grönsaker. Andra saker var svårdefinerade både i utseende och smak. Alla rätter var dock väldigt vackra upplagda. Efter maten gick jag tillbaka till rummet där de bäddat åt mig. En madrass på golvet som var riktigt skön. Innan. jag la mig fick jag japansk massage. Ja, ännu en toppen dag.

torsdag 3 april 2014

Pyssel


Efter en sen kväll var det lite småjobbigt att gå upp sex på morgonen för att ta sig till sumo kvarteren. Ännu jobbigare när min guide aldrig dök upp. Så jag fick snabbt hitta nått annat att göra vilket inte var det lättaste så här tidigt på morgonen, inget är öppet. Men jag åkte först till Lidabashi där det var körsbärsblom längst hela kanalen, jag har verkligen tur som lyckades komma precis i tid för körsbärsblommen och även sol och 20 grader perfekt. I detta kvarter finns det kvar ett gammelt geisha kvarter men det var väldigt uupfrächat och numera mest fina restauranger, så inte så mycket att se. Åkte vidare till Shibuya som är känt för sin korsningen med människor korsar är ser ut som myror i en myrstack så många dem är och husen pryds av stora blinkande reklamskärmar. Här finns även statyn hichicko som är en hund som alltid möte sin husse på denna plats och hunden var sin husse trogen även när han gick bort. För hunden kom dit varje dag i flera år och väntade förgäves på sin husse. Shibuya är också kännt för alla ungdommar som samlas här och har alla möjliga färger i håret och udda kläder. Dem ville jag se men jag hade ingen tur. Åkte sen till andra sidan staden och mötte Joje och hennes två äldsta. barn som har skollov. Dags för lite pyssel. Vi valde ut vad vi ville göra, dem valde stora saker som tidningshållare och lådor, inget som skulle passa min packning så jag valde fotoramar. Sen fick vi välja mönstrat mashi pappper, vilket inte var det lättaste när det fanns hur mycket som helst att välja mellan. Sen var det bara att följa instruktionerna av vår fröken som tyckte vi var för låmngsamma. Det var riktigt kul, så nu har jag shoppat med mig hem några små kit. Jag lämnade mitt sällskap och åkte till Harakuju, för att försöka hitta utklädda ungdommar här. Här fanns miljontals ungdommar men inte utklädda. Tröttnade snart på allt folk och gick istället till en stor park, och strosade runt. Efter bara fyra timmars sömn inatt och gått hela dagen var jag helt slut och åkte hem till Joje. Våra planer för kvällen skippade vi och umgick hemma istället. Jag kontaktade företaget som aldrig dök upp imorse och det visade sig vara fel i bokningen så jag är bokad imorrn istället. Så jag tarett senare tåg till Hakone istället och får nu se sumobrottningsträning.

ROBOTAR OCH KARAOKE


Utsövd tog jag, Joje och Alva monorailen till Odaiba som är en artificiell ö med en massa nöjen på. Strosade runt bland körsbärsblommen och gick in på olika shoppingcenter. Åt en jättegod luncg som var stekta nudlar, kål och fläsk inbakat i typ omellet med sås. Fick se kockarna laga dem, detta sköljdes ner med en god japansk öl. Den roligaste affär var hundaffären. Den var full med kläder till våra fyrbenta vänner, säng föreställande bla bilar, typ barnvagn fast för hund, det fanns tomett konditori där det fanns hundtårtor, haha. På kvällen blev det ännu mer japanskt. Jeantte tog mig på en robotshow. Det är nog det galnaste jag sett. Halvnakna brudar körde runt något robotliknande, vi fick se robotar slåss och rocka loss. Vi skrattde så mycket att det nästan gjorde ont. Sen lyckade Joje övertala mig att sjunga karaoke. Man får sitt egna rum med en karaokemaskin och så ringer man bara om man vill ha nått att dricka eller äta. Två timmar kändes som fem minuter. Vissa låtar är betydligt svårare än man kan tro. Även här blev det många skratt. Vilken kväll vi haft.

FRAMME I JAPAN


Direkt flyg till Tokyo var toppen och vi landade även en liten stund tidigare än beräknat. Tog ett tåg in till stan och möttes upp av Joje på en station. Vi tror det var fyra år sen sist vi träffades, verkligen jättekul att äntligen få ses. Det kändes inte som om det var fyra år sedan. Tio minuter senare var vi hemma hos henne. Jättefin lägenhet på 10 våningen. Kan säga att barnen växt en del sen vi sågs sist. Var ganska trött efter flygningen och inte sovit så många timmar sista dygnet så det var skönt med en avslappnad dag. Tog en fika, hämtade Arvid på dagis, gick i en park och fick se en del körsbärsblom. Åt bubbelglass, smattrade liksom i munnen. Såg jättemånga japaner som går runt med munskydd och folk ute med sina uppklädda hundar som de drog i vagn. Ja bara efter ett par timmar har jag fått uppleva en hel del tokigheter. Favoriten idag är nog toaletten. Sitsen är uppvarmd, finns en massa knappar till olika spolningar, finns delux varianter där det kan spelas musik så det inte hörs att man gör nummer två. Till skillnad från många andra länder så är det organiserat och välplanerat till tusan, så det känns hyffsat lätt än så länge att tex åka tunnelbana. Men ibland lite för omständigt, skulle fixa biljetter och gick till fyra olika kontor innan jag var rätt och jag vet inte hur många stämplar jag fick på mina biljetter. Det blev nog nästan lite panik när hon råkade stämpla fel och hon skulle stämpla med en annan som gick sönder.