lördag 28 juli 2012

Parfym pagoda


Halvåtta knackar de på dörren och killen som jobbar här väcker mig och säger att frukosten är serverad. Inte van vid väckning så min första tanke var att jag försovit mig. Efter frukosten blir jag hämtad och sen är det en timmes körning i Hanoi för att hämta upp folk. Tillslut började iallafall körningen till parfym pagodan. Två timmars körning. Sen hoppade vi in i en roddbåt av ståloch enkvinna rodde oss en timme på floden som gick mellan bergen och fält av vackra lotusblommor. J
ag bekantade mig med mina medpassagerare som var en tjej från Grekland och ett par från Perth. Vi hade mycket att prata om så färden gick fort. Efter en rejäl men kanske inte så god lunch tog vi linbanan upp på ett berg. En kort promenadnärmare bestämt 152 trappsteg ner i ett bertill en grotta som visade sig vara pagodan. Här lukta inte parfym men väldigt mycket rökelse och det låg en dimma när vi gick ner för trappan.
Såg en kvinna bränna upp fejkpengar och be vid altaret. Varken grottan eller pagodan imponerade men båtturen och utsikten från linbanan var trevlig. Vi skippade linbanan ner och promenerade ner istället. Trodde att utsikten skulle vara lika fin här men utsikten skymdes av alla affärsstånd som dessutom var stänga de flesta av dem eftersom det lågsäsong. Hur som helst jag träffade en grupp härliga människor och jag har nu en inestående inbjudan till Perth och mannen som äger en dykshop på Bali erbjöd mig ett jobb. Divemaster på Bali är kanske inte helt fel.

Vietnam


När vi landar på Hanois flygplats ser jag hur regnet vräker ner. Tar en taxi till ett hostel jag läst om. Men det är fullbokat pga en tyfon som härjar i Halong bay och alla utflykter dit är inställda. Men de hänvisar mig till ett annat hotel. Sovsalen är full men han ger mig ett jättefint rum och han prutar direkt när jag ser tveksam ut. Så jag får ett eget rum med badrum, ac och tv för nästan samma pris. Regnet öser fortfarande ner så jag kryper ner i sängen och tittar på amerikanska filmer på tvn och myser i en riktigt skön säng. Inser att jag måste faktiskt inte alltid hitta på nåt. Ibland kan det vara skönt att bara vara. Men efter en slappedag var jag nästa dag mer än redo att kolla in staden. Går till dem gamla kvarteren där kommersen är i full gång. Kryllar av stånd och små affärer. Kvinnor kommer med sina cyklar som har korgar fyllda av frukt och andra läckerheter. Mopeder och vespor överallt. Trottoarerna är tydligen inte till för att gå på utan det är parkering för alla mopeder eller har de satt små plaststolar och de sitter och dricker te.
Jag gillar stan, inga fula höghus utan små slitna men söta hus, det växer träd på trottoarerna och det är färglatt med alla blommor och frukt som är till Jag kollar in Ho Chi Minh mausolleum, pagoder och palats.
Det finns flertal sjöar här men blir lite orolig när jag ser flertal döda fiskar guppa runt. På kvällen letar jag efter ett matställe och det finns massviss med typ uteservringar på trottoarerna som är fulla med lokalalokalt folk och då mest män. De stirrar på mig så jag känner mig obekväm. Kvarteret jag bor i finns det cafe på cafe, men till skillnad från hemma där det serveras mackor och kakor serveras det endast dryck. Tillslut hitta jag dock ett nudelställe. .

tisdag 24 juli 2012

Svenska köttbullar med lingon och kinesisk actionrulle


Resan tillbaka till KL gick bra även om det inte var lika smidigt som när jag åkte andra hållet. Kom fram på kvällen och viste inte riktigt vad jag skulle hitta på så jag gick på bio och såg den nya batmanfilmen. Har två dagar att spendera i denna stad. Dag ett var planen att hämta ut mitt visum på vietnamesiska ambassaden vilket gick bra. Fick dock sitta och vänta i över en timme. Sen tog jag min packning och åkte till chinatown och tog in på ett hotell där och gick sen runt. Chinatown består av en massa marknader och matförsäljning. Tyvärr hade jag redan ätit annars hade jag provat uteserving med en sorts fondue. På en mobil vagn tar man sina grönsaker och kött sätter sig vid ett bord på trottoaren och i mitten av bordet finns det en bytta med varmt vatten där man kokar sin egen mat. Idag var planen att åka till Melaka, en. Busstur på två timmar. Men det stämde inte riktigt vad som stod i lonely planet. Bussarna gick från en helt annan busstation så jag hoppar över Melaka och stannar i stan. Tog åter mitt pick och pack o h buytte hotel igen. Bor nu nära centralstationen. Ska ta en buss ut till flygplatzsen imorrn så jag bor gärna nära. Bussen ut. Har sett allt jag vill se i stan så jag visste inte riktigt vad jag skulle hitta på. Så jag tog en massage. Inte den skönaste massagen jag haft och inte den vanliga soren heller. Började nästan skratt när hon hoppade upp på mig och gav mig ryggmassage med sina knä. Tog en promenad i ett gigantisk shoppingcenter. Inte för att jag var på shoppinghumör utan AC var välkommet. Hittade en annan biograf som visade en kinesisk actionfilm och jag tänkte varför inte. Hade dock en timme till godo och gick in på en restaurang och blev ganska förvånad när jag såg menyn. Bland alla. Udlar och risrätter hade dem svenska kött ullar med lingon. Jag måste erkänna att lingon lockade så mycket att jag valde det. Gud så gott!! Mätt och belåten satt jag mig i biostolen och önskade att jag hade en tjocktröja med mig. Varför envisas xem med att ha ACn på max. Filmen överraskade, den var faktiskt riktigt bra och kineserna har ju humor, xcet var inte bara sparka och slåss.

måndag 23 juli 2012

Dykning


Nu har jag varit på denna paradis ö några dagar och jag har dykt på förmiddagarna och på eftermiddagen har jag slappat på stranden med en bok. Har ju hört att dyk ingen ska vara väldigt bra här. Första dagen blev jag faktiskt lite besviken. Sikten är usel tyvärr vilket försämrar dyken. Annars tror jag att dyken hade varit toppen. Men fortfarande intressanta. Mitt första dyk blev jag attackerad av en stor titan triggerfish som är ökända för sitt revirtänkande och nu fick jag desutom uppleva det. Kände hur någon plötsligt tog tag i min fena och drog mig bakåt. Trodde det var en instruktör i den andra gruppen så blev förvånad när jag tittade bak att det var en stor fisk. Stark rackare. Sparkade till honom och han simmade iväg ett par sekunder. Men det visade sig att han bara laddade om för att göra en ny attack. Han gjorde nya försök och det skrämde mig faktiskt. Dem har rejäla tänder så det hade nog inte vait nån höjdare att bli biten. Men tillslut gav han upp. Sen dök jag på vrak som sjönk en tio år sedan som hade socker i sin last därav namnet sugar wreck. Önskar att sikten var bra så jag hade kunnat se hela vraket men samtidigt gav den dåliga sikten en spöklik atmosfär vilket gjorde dyket ganska spännande. Sen fick jag se min första bambuhaj och coralcat shark. Nästa dag blev sikten bättre och jag hade ett fantastiskt dyk. Såg ett tjugotal sovande bambuhajar, flera rockor och bläckfiskar. Sen gjorde jag och en divemaster ett eget dyk och jag gjorde mitt längsta någonsin, 90 mi nuter. Vi fick sällskap av en svartfenad haj när vi gjorde vårt säkerhetstopp. Tredje dagen hade jag två fantastiska dyk med massor med haj igen. Sen andra dyket var det en häftig miljö med stora stenbumlingar på varandra som gjorde tunnlar man kunde simma imellan, jättekul. Tyvärr blev sikten kass sista dagen och jag hade två tråkiga dyk med dåliga dykare. Men totalt sätt är jag nöjd med min vistelse på ön. Så mycket bättre än Mabul. Här har de koll på sitt skräp oc dykfirman var bland det proffsigaste jag dykt med. Man skulle kanske söka jobb här.
Imorgon åker jag tillbaka till KL och ska hämta ut mitt visum, hoppas jag.

perhentian island kecil


Sex på morgonen var vi framme och kl sju gick båten ut till ön. Perhentian består av två öar, jag valde den lilla. Här finns longbeach som är partystranden så jag valde den något mindre men tystare och renare Coral beach. Det visade sig dock vara svårt att hitta boende, allt var fullbokat. Hittade en argentinsk tjej som ville dela rum. Vi gick runt till alla ställen och allt var fullbokat eller väldigt dyrt. När vi nästan gav upp gick jag och frågade det finaste hotellet. Det visade sig att de hade dorm för en billig peng. Puh, vi fick nånstans att bo. Träffade ett par som åkt båt med oss och de lämnade stranden för de hittade ingenstans att bo. Efter frukost gick jag och bokade dykning för imorrn och sen intog jag hotellets strand med en bok.

Ambassad, fjärilar och åska


Jättestora, små, svarta, röda, vita....de hade även roliga grodor och insekter. Sen promenerade jag till fågelparken. Men hundra spänn för att titta på fåglar jag redan sett vilda kändes inte så lockande. Dessutom öppnade himlen sig och värsta åskvädret. Blixtrarna slog ner precis där vi var, ganska otäckt. Så jag delade en taxi med en kille från mitt hotell och hans vänner. Följde med dem till en restaurang och umgicks med dem till det var dags för mig att ta bussen till Kota Besut. Nio timmars bussfärd. igen o hoppade av vid fjärilsparken. Det var en jättefin trädgård med massor av fjärilar, överallt. Jättestora, små, svarta, röda, vita....de hade även roliga grodor och insekter. Sen promenerade jag till fågelparken. Men hundra spänn för att titta på fåglar jag redan sett vilda kändes inte så lockande. Dessutom öppnade himlen sig och värsta åskvädret. Blixtrarna slog ner precis där vi var, ganska otäckt. Så jag delade en taxi med en kille från mitt hotell och hans vänner. Följde med dem till en restaurang och umgicks med dem till det var dags för mig att ta bussen till Kota Besut. Nio timmars bussfärd.

Bye bye Borneo


Så nu har jag lämnat Alex & Lucy och Borneo. Har haft det väldigt bra och upplevt mycket. Så jag lämnar Borneo men inte Malaysia. Efter två timmars sömn tog jag flyget till Kuala Lumpur sex på morgonen. Så innan lunch tid hade jag redan checkat innan och börjat kolla in stan. Böörjade med tvillingbyggnaden Petrona som jag tror staden är mest känd för. Ja vad ska jag säga, det är en byggnad.
Har sett byggnaderna i Dubai och efter det är jag svår att imponeras på. Tog sen hop on hopp off bussen och fick en bra översikt på stan. Hoppade bara av en gång för att köpa en. Bussbiljett till Kota Besut. Stan i sig imponerar inte, känns ganska tråkig och opersonlig. Försöker leka modern stad med sina höga byggnader och exklusiva shoppingsmall. Samtidigt har de inte samverkande lokaltrafik. Skönt att lämna staden imorrn.

Blogg strul

Har försökt såmånga gånger nu att fixa till alla mina blogginlägg men det bara strular. så tyvärr kommer inte alla foton med som jag velat och de ligger inte i rätt position. Har tänkt att det kanske beror på dålig uppkoppling, därför jag väntat ett tag att publicera, men det verkar inte som att det är problemet, inte de enda iaf. Så tyvärr blir det inlägg med få bilder om vi har tur. Suck, varför ska allting vara så komplicerat ibland. 

Rain forest festivalen och frukost på lördasmarknaden

Började dagen med att följa med L & A och deras vänner till en stor marknad de har varje helg.Lite synd att jag inte tog med mig kameran för det var mycket frukter och grönsaker jag aldrig sett tidigare. Smakade på några skuma frukter och gröna pannkakor. Fast frukosten åt vi på en lokalsylta som gjorde stans bästa roti och dal enligt mina husvärdar. Det var faktiskt gott fast det va indiskt. På eftermiddagen träffade jag amerikanska Sara somjag träffade på orangutangstället. Vi hade bestämt att vi skulle åka ut till den kuturella byn två mil utanför stan för att kolla in den där regnskogsfestivalen som alla talar om. Hela stan är invaderad av folk från hela världen bara för att gå på den. På dagen hålls det en massa föreläsningar om musik och hantverk. Vi gick runt bland dem olika longhousen som är speciella hus här på Boreno.

Precis som en vanlig festival fanns det öltält och mat överallt. Väldigt mysigt att gå runt. Konserterna började inte förrän halv åtta. Så vi gick ner till stranden för att kolla in solnedgången.

onsdag 18 juli 2012

Besegrad av ännu ett berg

En av fördelarna att bo hemma hos nån som bor i Kuching är att det vet så mycket mer än guideböckerna. Fick tips om ett berg utanför staden med tuff vandring men fantastisk utsikt. Jag som inte är en stadsmänniska tyckte det lätt som en trevlig utflykt. Tänkte att det kan ju inte vara värre än klättringen på mt kinabalu........det kunde det. lucy vanade mig att det var klättring. När jag klev ur bussen frågade de mig ett par gånger om jag verkligen skulle vandra, speciellt nu när det var halt efeer regnet igår. Klart jag ska säger jag. Börjar min klättri ng uppför i en tät skog. Möter ett gäng män som säger att de jobbar i skogen och dem frågade mig flera gånger om jag verkligen skulle upp för bergt och helt själv dessutom. Jag började förstå deras varnande toner och deras frågande. Det började snabbt bli extremt branta klippor. Det fanns rep utsatta så man kunde ta hjälp av, vissa ställen hade repstegar så man kunde klättra upp på.
Svetten bara forsade från pannan och jag kände hur det droppade från näsan. Började förstå att det kanske inte var bästa iden att göra denna klättring på egen hand om nått skulle hända. Mitt största problem den här gången var faktiskt inte min dåliga kondition för det hade jag inte ens tid atttänka på. Full koncentrationvart jag skulle ta nästa steg eller hur jag skulle svinga sig upp för repen. Nä, mitt största problem var att jag är kort. Vissa så kallade trappsteg var nästan högre än vad jag är så jag fick mer eller mindre försöka hoppa upp. Vid ett fotostopp såg jag att det inte var så långt kvar, började pusta ut för jag måste erkänna att det nästan var lite läskigt på vissa ställen. Men då kom jag till en ny trappsteg som var högre än mig och utan rep. Försökte flera gånger att ta mig upp. Kanske hade jag klarat det om det inte varit så halt, men jag lyckades helt enkelt inte. Ganska frustrerande att nästan nå toppen och så lyckas jag inte för att jag är för kort, haha. Så det var bara att traska ner igen,vilket nästan var lika svårt och jobbigt. Får väll se det som ett bra träningspass och jag hade fin utsikt på många ställen. Svettig och skitig satt jag mig i minbussen som var full av välluktande människor från lyxresorten och åkte tillbaka till Kuching. Hemma hos Alec & Lucy väntade veg lasagne med vitlöksbröd och inhemskt risvin ( faktiskt väldigt gott) o h de hade besök av ett tyskt par. Så det blev en trevlig kväll med gott sällskap.

söndag 15 juli 2012

Lugn dag i Kuching.

Efter alla vandringar och utflykter sista tiden tänkte jag ha en lugn dag idag. Sovmorgon till åtta, sen satt jag och småprata med Lucy & Alex och åt frukost med dem. Tog en taxibåt över floden till andra sidan stan och gick och tittade på fort Margarita. Inte så stort elle rimponerande.
Försökte sen hitta orkideträdgården men lyckades inte. Vore ju inte så dumt om de hade skyltat till sina sevärdheter. Istället blev jag förföljd av en snuskkille. Han fråga om jag ville ligga med honom?!? Jag ignorerade honom och gick vidare. Då försökte han ta mig på brösten. Sa åt honom att sluta, men han gjorde ett nytt försök. Då blev jag rasande, stannade och blängde han i ögonen och sa åt honom att låte mig vara i fred. Jisses vad arg jag blev. Så jag skippade orkideerna och gick till kakfabriken istället. Här i Kuching har de några speciella kakor, kek lapis. Väldigt färgglada och med enmassa olika smaker. Det tar tydligen lång tid att baka dem, för de är liksom lager på lager kaka.
De bakar ett lager i taget och det kan vara upp till en tio lager. Jag ve vilken som är Lucy & Alex favorit så jag köper så klart en till dem. I affären finns det smakårover på alla sorter och personalen bjuder hela tiden på nya. Så mätt och belåten går jag därifrån med en chokladkaka och en chokladcheesecake (mamma den smakar som den polska ostkakan, jättegod). Tar båten tillbaka och hittar en fotoaffär där jag svettig och inte särskillt nyfriserad går in och tar passfoton till mina visum jag måste fixa för mina nya äventyr efter Borneo. Imorgon är sista dagen i Kuching och på Borneo. Tidigt söndagmorgon åker jag till Kuala lumpur. Men imorgon ska jag följa med tillden lokala srora marknade och äta frukost med. l & A ochderas vänner och sedan följa med deras vänner till bprneos största festival som vara i tre dar. Rainforrest festival därn dehar workshop och konsrter, ska bli spännande.

fredag 13 juli 2012

semengoh wildcenter - orangutanger

Kvart över sex ringde klockan och jag började min 20 min promenad till busstationen och hoppade på k6 som körde till ett ställe de tar hand om skadade eller orangutanger som levt i fångenskap som de rehabiliterar för att få ut dem i det vilda igen.
Så det är halvvilda. Klockan nio lägger de ut frukt på plattformar. Sen är det bara hoppas att de är sugna på banan eller papaya så de kommer och alla nyfikna turister kan få se dem.
Jag hade tur och fick se sex stycken som svingade runt mellan trädgrenarna. Gjorde värsta akrobatiska konster på repen som fanns mellan träden. Gick ner på plattforment och fyllde nävar, fötter och mun med frukt och klättrade sen upp i ett träd och hängde i en hand och åt frukt.
Såg väldigt kul ut. Tyvärr ficj jag inte se den stora alfahannen Rich. Han var där men gömde sig bakom buskar såvi kunde inte se honom.

onsdag 11 juli 2012

couchsurfing

För er som inte vetvad couchsurfing ska jag berätta. Folk anmäler sig på en hemsida att de tar emot främlingar somreser och låter dem helt enkelt bo hemma hos dem, gratis. Ganska bra sätt att resa billigt men framförallt möta folk som bor på stället du rest till. Anmälde mig till den här sidan i Madagaskar men har inte lyckats få tag på ett rum nu här i Kuching. Bor hos ett engelskt par som jobbar här. De fick mig genast att känna mig välkommenm. Fick mitt eget rum i deras fina hus med mysig trädgård bara 5 min promenadväg till stan, helt perfekt. Lucy och Alex heter dem och de bjöd mig på nybakat bröd och på kvällen en god curry. Så mitt första försök har gått riktigt bra. Trivs bra här. Vi satt uppe sent hela kvällen och pratade om det mesta. Så couchsurfing kan rekommenderas!!

måndag 9 juli 2012

Bako NP

Efter en timmes bussfard och 25 minuters batfard kom jag till Bako NP. Fick en karta pa alla leder man kan promenera och valde en kort att borja med for att komma tillbaka lagom till lunch och sen checka-in. Gick pa broar over mangroovetrask
och sag fiskar med ben som hoppade runt och krabbor som hade en gigantisk klo,
mycket storre an sjalva kroppen. Sen gick vi in i djugeln och marken ar fylld med rotter som formar stigar och naturliga trappor. Jattehaftig skog. Kom ut till en okej strand och sen var det bara att traska tillbaka samma vag.
Efter incheckningen gick jag at andra hallet for jag hade hort att det fanns nasapor och efter 10 minuter hittade jag de hogt upp i traden. Stod sakert en timme och bara tittade pa hur aporna at blad, hoppade mellan tradgrenarna eller bara stirrade pa mig.
Men efter en timme forsvann dem och jag valde att ga upp for berget och kolla in utsikten. Svettigt varre. Gick sen ner till stranden och kollade in solnegangen innan jag at middag ihop med mina nya vanner Abbie och Rich.
Pa kvallen gick jag och min rumskamrat till mangroovetrasket for att tiita pa firelflies. Valdigt vackert! Har ar valdigt trevligt att bo. Det springer runt apor overallt och man ser vildsvin boka i jorden.
Andra dagen i Bako gick jag forst till den beromda stranden men dem beromda klipporna. Jattefint. Satt uppe pa klipporna och bara njot av utsikten innan jag promenarede vidare pa en langre vandringstig.
Det haftiga har att naturen variera sig mycket. Jag kan forst ga in rejal tatt och hog djungel och sen plotsligt befinna mig bland klippor och buskar.
Fantastisk vackert. Efter fem timmars vandring kom jag tillbaka till HQ dar jag tog baten tillbaka och sen bussen tillbaka till Kuching.

Miri i Sarawak

Efter en kort visit i Brunei akte jag in i Sarawak och staden Miri som visade sig vara en ganska trevlig asiatisk stad. Delade rum med tva unga engelskor som jag spenderade dagen med. Vi gick ivag och bowlade. Var usel forsta rundan med spoade skiten ur dem andra omgangen, hehe. Andra dagen akte jag ut och dok. Blev positivt overraskad hur fint det var. Forsta dyket var ett djupdyk, inte sa mkt koraller med en hel del fisk. Andra dyket var helt fantastiskt. Har aldrig sett sa mycket fina koraller och det bara kryllade av fiskar och nakensnackor. Sista dyket borjade ett ovader komma in och blasa rejalt sa visibiliteten var sadar och vi fick tillsist avbryta.
Tredje dagen gick jag mest runt istaden och softade och pa kvallen tog jag en nattbuss till Kuching som ocksa ar min slutdestination har pa Borneo.

Ulu Temburong NP

Klockan sju blev jag hamtad i lobbyn och vi tog en kort promenad ner till hamnen dar en bat vantade pa oss. 400 hastkrafter fick baten att flyga over flodens vatten. Det gick fort genom kanalerna och det var valdigt kul. Efter 45 min batfard var det dags for 30 min bilvag till en lodge dar vi fick en liten information och kaffe.
Sen satt vi oss i mindre batar och akte mot strommen in i Ulu Temburong NP. Vi hade tydligen tur for det har regnat i natt vilket gjort att vattenflodet okat och vi faktiskt kan ta oss in i parken. VI blev avslappta vid en trappa mitt inne i djungeln och det borjade med en rejal klattring uppfor. Vilket mina ben inte gillade, har fortfarande ont efter bergsklattringen, haha. Men nu var det inte sa himla langt vi skulle ga. Vi kom upp pa toppen dar de har broar mellan tradtopparna.
Fin utsikt men kandes valdigt turistigt. Batfarden var det som var roligast. Sen akte vi tillbaka till lodgen. Halvvags dit hoppade alla utom jag av, de skulle aka kayak och rafta. Raft lockade inte med dem pyttesma forsar som fanns och inte kajak heller sa jag akte tillbaka till lodgen och vantade in dem andra sa vi kunde ha en sen lunch. Vi skulle aka och besoka ett longhouse med men det hann vi inte. Utan vi var tvugna att ta sista battaxin tillbaka till stan. Alla somnade gott. Jag larde kanna ett engelskt-amerikanst par som bor i Hong-kong och de tyckte jag skulle folja med ut och ata pa kvallen.
Innan vi skulle traffas tog jag en promenad till den stora mosken som var ganska fint upplyst pa kvallen. Paret och jag gick till en nattmarknad dar vi at fantastisk god fisk o citronsas och en gryta med krabba och musslor. En av dem godaste middagar jag atit.
Idag ar det seightseeing i stan vilket tog ca 1 timme, sen var jag klar. Ar inte sa intresserad av att titta pa hur manga moskeer som helst eller museum med alla skrytpresenter sultanen fatt. Vilket han nog inte behover med tanke pa att han ar en av varldens rikaste man.
TRodde faktiskt Brunei skulle vara lite finare, lite lyxigare. Men sa ar inte fallet. Ska bli skont att aka harifran imorrn. In i den malaysiska delen igen. Till staden Miri.